#EUminuten – filmtävling för skolever

För att uppmärksamma Europadagen den 9 maj gav regeringen Universitets- och högskolerådet (UHR) i uppdrag att genomföra en informationssatsning riktad till skolor. Satsningen resulterade i tävlingen #EUminuten, där elever i grund- och gymnasieskolan uppmanades att skapa korta filmer om vad EU betyder för dem.

  • EU- och handelsminister Ann Linde med lärare Margaretha Rahm Jansson och eleverna Philip Johansson, Walter Nyquist, Adam Kastberg och Mateo Löfberg från klass 4 Edsskolan i Östhammar.

    EU- och handelsminister Ann Linde med lärare Margaretha Rahm Jansson och eleverna Philip Johansson, Walter Nyquist, Adam Kastberg och Mateo Löfberg från klass 4 Edsskolan i Östhammar.

    Foto: Erik Norbergh / Regeringskansliet

  • EU- och handelsminister Ann Linde med Moa Ehnö, Emmy Johansson, Pontus Tornberg och Axel Eklund-Bona från Ek15 på Bildningscentrum Facetten i Åtvidaberg.

    EU- och handelsminister Ann Linde med Moa Ehnö, Emmy Johansson, Pontus Tornberg och Axel Eklund-Bona från Ek15 på Bildningscentrum Facetten i Åtvidaberg.

    Foto: Erik Norbergh / Regeringskansliet

Det fanns två tävlingsklasser – en för elever i låg- och mellanstadiet och en för elever på högstadiet och gymnasiet. Första pris gick till klass 4 på Edsskolan i Östhammar och Ek15 på Bildningscentrum Facetten i Åtvidaberg. På Europadagen fick vinnarna ta emot pris av EU- och handelsminister Ann Linde. Prisutdelningen ägde rum på Europahuset i Stockholm och förutom diplom fick klasserna 10 000 kronor vardera.

Som en del av filmtävlingen har UHR samlat material och övningar som lärare kan använda sig av för att uppmärksamma EU och Europadagen i klassrummet. Europadagssatsningen är ett led i regeringens arbete för stärkt delaktighet, kunskap och engagemang i beslut som fattas på EU-nivå.

Samtliga tävlingsbidrag går att se på UHR:s webbplats och på Instagram under #EUminuten.