Försvarsministern talade på veterandagen

Sveriges veteraner från utlandsuppdrag hyllades på den årliga veterandagen den 29 maj. Under närvaro av H M Kung Carl XVI Gustaf deltog försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Micael Bydén i ceremonin vid Sveriges nationella veteranmonument Restare, framför Sjöhistoriska museet på norra Djurgården i Stockholm.

 • Försvarsminister Peter Hultqvist talade vid den årliga veterandagen den 29 maj.

  Försvarsminister Peter Hultqvist talade vid den årliga veterandagen den 29 maj.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Sveriges veteraner hyllades i närvaro av H M Kung Carl XVI Gustaf, försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Micael Bydén i en ceremonin vid veteranmonument framför Sjöhistoriska museet i Stockholm.

  Sveriges veteraner hyllades i närvaro av H M Kung Carl XVI Gustaf, försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Micael Bydén i en ceremonin vid veteranmonument framför Sjöhistoriska museet i Stockholm.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Under ceremonin hedrades svenska veteraner från internationella insatser.

  Under ceremonin hedrades svenska veteraner från internationella insatser.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Under ceremonin hedrades svenska veteraner från internationella insatser. I år var det ett särskilt fokus på deltagarna i FN-insatsen UNEF (United Nations Emergency Force) vid Suezkanalen och i Gaza som det i år var 50 år sedan den avslutades. När FN-insatsen inleddes 1956 var det också Sveriges första väpnade insats för FN.

Försvarsminister Peter Hultqvist tackade i sitt tal de svenska veteraner som gjort och gör insatser i fredens tjänst under internationella uppdrag.

Veterandagens program inkluderade även parad, musik, flyguppvisning, fallskärmshopp och överflygning med JAS 39 Gripen.

Regeringen beslutade den 24 maj att veterandagen den 29 maj görs till allmän flaggdag. Beslutet innebär att de svenska veteranerna återkommande uppmärksammas och synliggörs för den bredare allmänheten. Beslutet träder i kraft den 14 juli 2017, så därmed kommer veterandagen den 29 maj 2018 att vara en allmän flaggdag.

Försvarsministerns anförande

Högupplösta bilder finns på Flickr