Anna Johansson har entledigats, Infrastrukturminister

-

Sverige tog upp lastbilskapningar på ministerrådsmöte

EU:s transportministrar träffades på rådsmöte i Luxemburg 8 juni. Sverige lyfte då frågan om terroristhandlingar vid vägtransporter. Rådet diskuterade också kommissionens nya lagförslag om lastbilstransporter i Europa.

Infrastrukturminister Anna Johansson på rådsmöte i Luxemburg 8 juni 2017
- Nu när det blivit tydligt att fordon används av terrorister anser jag att vi transportministrar också måste diskutera säkerhetsfrågor kopplade till transporter, säger infrastrukturminister Anna Johansson. På bilden tillsammans med franska transportministern. Foto: Europeiska unionens råd

Transportministrarna diskuterade för första gången EU-kommissionens åtta nya lagförslag på vägtransportområdet, även kallat mobilitetspaketet. Förslagen rör bland annat förändrade cabotageregler, ändrade kör- och vilotider och förändrade regler för utstationerade förare. Det ska leda till en inre transportmarknad med rättvisa konkurrensvillkor.


- Schysta villkor i åkeribranschen är en prioriterad fråga för regeringen, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Sverige tog upp lastbilskapningar


På mötet informerade infrastrukturminister Anna Johansson EU-kollegorna om de åtgärder som Sverige vidtagit efter terroristdådet i Stockholm 7 april.


- Nu när det blivit tydligt att fordon används av terrorister anser jag att vi transportministrar också måste diskutera säkerhetsfrågor som är kopplade till transport och infrastruktur, sade Anna Johansson.


Många EU-länder uttryckte stöd för Sveriges önskemål att fortsätta utbyta erfarenheter mellan medlemsländerna på området.

Kontakt

Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen
Sveriges representation i Bryssel
Telefon +32 2 289 56 11
Fax +32 2 289 56 00
Besöksadress Square de Meeûs 30, 1000 Brussels
e-post till Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen

Maltesiska EU-ordförandeskapet

Mer om arbetet i EU:s råd för transport, telekommunikation och energi (TTE)

Rådets uppföljning av mötet 8-9 juni