Innehållet publicerades under perioden

-

Försvarsminister Peter Hultqvist besökte övningen Northern Coasts i Karlshamn

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist besökte den 13 september övningen Northern Coasts i Karlshamn. I övningen ingår ett femtiotal fartyg från flera länder och organisationer.

Försvarsminister Peter Hultqvist befinner sig på däck på stöd- och ledningsfartyget HMS Carlskrona i samband med övningen Northern Coasts 2017
Peter Hultqvist tillsammans med bland annat besättningen på stöd- och ledningsfartyget HMS Carlskrona i samband med övningen Northern Coasts 2017. Foto: Thomas Melin/Försvarsmakten

Under årets Northern Coasts-övning kommer de deltagande länderna att öva ytstrid, luftstrid och undervattensstrid men även förmågan att hantera asymmetriska hot i form av bland annat försök till infiltration och falsk informationsspridning. Att hålla handelsleder in till svenska hamnar öppna, eskortera handelsfartyg och säkra viktiga hamnar är också delar av övningen.

I Northern Coasts 2017 deltar bland andra Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Norge, Danmark, Belgien, Nederländerna, Kanada och Tyskland samt Nato-förband. Totalt deltar ett femtiotal fartyg och ungefär 5 000 deltagare i övningsområdet i södra och mellersta Östersjön.

Förmågan att verka inom ramen för en gemensam operation med andra är grundläggande för möjligheten att verka i Sverige, i närområdet och i operationer utanför närområdet.

- Förmågan att samverka med andra länder ökar den svenska försvarsförmågan, säger Peter Hultqvist.

Svensk-finsk stridsgrupp

I övningen ingår också den svensk-finska marina stridsgruppen (Swedish-Finnish Naval Task Group, SFNTG) som kommer att öva gemensam förmåga att tillsammans kunna genomföra bland annat sjöövervakningsuppgifter och skydd av sjöfart.