Innehållet publicerades under perioden

-

Peter Hultqvist och den finske försvarsministern Jussi Niinistö besökte Aurora 17

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist besökte Gotland och försvarsmaktsövningen Aurora den 19 september tillsammans med sin finske kollega Jussi Niinistö.

Försvarsministrarna Peter Hultqvist och Jussi Niinistö mötte svenska och finska soldater på Gotland under den pågående Aurora-övningen
Försvarsministrarna Peter Hultqvist och Jussi Niinistö mötte svenska och finska soldater på Gotland under den pågående Aurora-övningen. Foto: Marinette Nyh Radebo/Regeringskansliet

Under försvarsmaktsövningen Aurora 17 kommer cirka 2 500 soldater att öva på Gotland. I övningen ingår enheter från bland annat Finland och USA och syftet är att utveckla Försvarsmaktens förmåga att samordnat lösa stridsuppgifter med såväl olika svenska förband som tillsammans med utländska.

Den finske försvarsministern Jussi Niinistö besökte övningen tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist.

Finland deltar med cirka 300 personer. Bland annat med ett mekaniserat kompani, ett femtontal stabsofficerare från staben för Finlands och Sveriges gemensamma marina stridstrupp (Swedish-Finnish Naval Task Group), samt med ett antal stridsflygplan. Syftet med den finska medverkan är bland annat att utveckla den militära samverkan mellan Sverige och Finland.

Under den finske försvarsministerns besök hölls också svensk-finska samtal om aktuella frågor inom det fördjupade försvarssamarbetet och om den säkerhetspolitiska situationen i Östersjöområdet.