Baylan i möten i USA för att främja energiomställningen

Under sitt besök i USA 10-13 oktober träffade samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan bland annat USA:s energiminister Rick Perry, representanter från kongressen, akademin och företag. Samtalen handlade om Sveriges erfarenheter av energiomställningen, innovation och tillväxt.

  • Minister Ibrahim Baylan lyssnar på en fråga från publiken

    Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan i samtal med studenter & företag på Columbia University om energiomställningen och att minska klimatförändringarna.

    Foto: Columbia University

  • Minister Ibrahim Baylan med Leif Pagrotsky och representanter från svenska innovationsföretag.

    Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan med Sveriges generalkonsul i New York, Laif Pagrotsky, och representanter från svenska exportföretag i samband med konferensen Innovate46.

    Foto: Gunilla Hjalmarson/Regeringskansliet

  • Minister Ibrahim Baylan med ambassadör Karin Olofsdotter

    Sveriges ambassadör i USA, Karin Olofsdotter, och samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.

    Foto: Gunilla Hjalmarson/Regeringskansliet

Ibrahim Baylan började sitt USA-besök i Washington D.C. för att bland annat träffa sin amerikanska motsvarighet Rick Perry, Vita husets rådgivare i energi- och miljöfrågor samt både republikanska och demokratiska företrädare i senaten och representanthuset. De bilaterala samtalen handlade om ökat samarbete på temat energieffektivisering samt forskning och innovation.

– Mina amerikanska kollegor är pragmatiska och samtalen har varit konstruktiva, trots våra regeringars olika syn på energi- och klimatfrågor, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.

Efter Washington D.C. gick resan vidare till New York. Där höll Ibrahim Baylan ett öppningsanförande vid konferensen Innovate46 som kopplar ihop svensk innovation med amerikanska investerare. Där lyfte han, tillsammans med Tillväxtverket och Energimyndigheten, särskilt nio svenska exportföretag.

Utöver detta träffade Ibrahim Baylan en representant från Microsoft för att prata om vad näringslivet kan göra för att skynda på energiomställningen och vad digitalisering ger för möjligheter i den.

– Jag är imponerad av hur amerikanska storbolag har tagit ställning mot att USA kanske drar sig ur Parisavtalet. Jag och mina kollegor har tidigare skickat ett brev till dem om att Sverige har ren energi och att vi välkomnar dem att investera i Sverige, säger Ibrahim Baylan.

Svenska innovationer och investeringar gör nytta i USA

  • USA är Sveriges viktigaste handelspartner utanför Europa. Exporten från Sverige till USA uppgick i 2016 till 87 miljarder kr.
  • Svenska företag stödjer direkt och indirekt över 500 000 arbetstillfällen i USA.
  • Sverige är en av de största investerarna per capita i USA, och 10 största investeraren totalt.

Sveriges globala ledarskap inom energi

I november 2017 är samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan ordförande vid Internationella energibyråns (IEA) ministermöte. I maj 2018 är Sverige en av värdarna för de internationella ministermötena Clean Energy Ministerial och Mission Innovation som då kommer att arrangeras i Sverige och Danmark.

Om Team Sweden Energy

Team Sweden Energy är särskild satsning på svensk export på energiteknikområdet inom ramen för Sveriges exportstrategi. Team Sweden Energy genomför satsningar för att främja export inom framförallt tre tematiska områden: smarta elnät, hållbar värme och kyla samt energieffektivisering.