Sveriges hundraårspresent till Finland – konstverket ”Free Fall”

Den 31 oktober avtäckte statsminister Stefan Löfven och Finlands statsminister Juha Sipilä konstverket ”Free fall” av konstnären Anna Uddenberg under en mottagning på det svensk-finska kulturcentret Hanaholmen utanför Helsingfors.

Skulpturen Free Fall syns i natthimlen
Skulpturen Free Fall är ett bronsfärgat monument fyra meter upp i luften med en sprutande fontän som symbolisera en samtida frihetsgudinna. Foto: Jakke Nikkarinen

Konstverket är en av del av den 100-årsgåva som den svenska staten skänkt till Finland. Gåvan annonserades av Hans Majestärt Konungen den 1 juni i samband med de nordiska statschefernas officiella firande av det finska 100-årsjubilieet.

Skulpturen Free Fall är ett bronsfärgat monument 4 meter upp i luften med en sprutande fontän som ska symbolisera en samtida frihetsgudinna.