Gustav Fridolin har entledigats, Utbildningsminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-

Åsa Regnér har entledigats, Barn-, äldre- och jämställdhetsminister

-

Sverige tar europeiskt ledarskap för rättvisa jobb och tillväxt

Statsminister Stefan Löfven och Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är tillsammans värdar för toppmötet i Göteborg 17 november. Där möts EU:s stats- och regeringschefer, arbetsmarknadens parter och andra viktiga aktörer. Lars Danielsson, chef för Sveriges EU-representation och Åsa Webber, biträdande chef, deltar båda i toppmötet.

Åsa Webber Lars Danielsson
Toppmötet i Göteborg för rättvisa jobb och tillväxt är ett unikt tillfälle för EU-ledarna att lyfta frågor som är avgörande för att skapa ett mer socialt Europa. Åsa Webber och Lars Danielsson, regeringens två EU-ambassadörer i Bryssel deltar i mötet. Foto: EU-representationen

- Det här toppmötet är ett unikt tillfälle för EU-ledarna att lyfta frågor som är avgörande för att skapa ett mer socialt Europa, säger Åsa Webber och fortsätter:

- För oss svenskar är det ju till exempel så att dialogen mellan arbetsmarknadens parter är nästan en del av vårt DNA. Det som vi måste diskutera är gemensamma utmaningar och möjliga lösningar som samtidigt respekterar att EU-länderna har olika system och traditioner.

På mötet får EU-ledarna också tillfälle att tillsammans diskutera hur vi möter de utmaningar och den potential som automation och digitalisering för med sig till arbetsmarknaden.

Toppmötet består av tre parallella sessioner:

1) Tillgång till arbetsmarknaden
2) Rättvisa jobb och villkor på arbetsmarknaden
3) Underlätta övergångar mellan jobb

Sedan kommer också den nyligen överenskomna Europeiska pelaren för sociala rättigheter att formellt skrivas under. Därefter träffas EU-ledarna för att diskutera hur både kultur och utbildning kan bidra till ett socialt sammanhållet Europa.

- Slutsatserna av mötet i Göteborg kommer att vara en viktig grund för arbetet i Europeiska rådet och bidra till ett förstärkt fokus på de sociala frågorna i EU-samarbetet, säger Lars Danielsson.

Det sociala toppmötet är det första tillfället för EU-ledarna att ta upp frågorna på den särskilda så kallade ledardagordningen, som Europeiska rådets ordförande Donald Tusk aviserade i oktober.

- Det här mötet är av stor vikt eftersom dagordningen syftar till att skynda på lösningar för frågor som är avgörande för Europa. Resultaten av det sociala toppmötet i Göteborg står högt på dagordningen och kommer att följas upp av redan om några veckor av EU-ledarna på nästa Europeiska råd, 14-15 december, förklarar Lars Danielsson.

Livesändningarna från det sociala toppmötet i Göteborg, 17 november, kan följas på www.socialsummit17.se.

Producerat av EU-representationen

Allt om toppmötet för rättvisa jobb och tillväxt i Göteborg 17 november