Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Statsrådsberedningen

Toppmöte mellan Afrika och EU

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven deltog den 29-30 november vid ett toppmöte mellan Europeiska unionen och Afrikanska unionen (AU) i Abidjan i Elfenbenskusten.

Statsminister Stefan Löfven hälsar på ungdomar i Abidjan i Elfenbenskusten.
Statsminister Stefan Löfven inledde besöket i Elfenbenskusten genom att möta ungdomar från både Afrika och Europa. Foto: Regeringskansliet

Det övergripande temat för toppmötet var unga. Stefan Löfven inledde sitt besök i Abidjan med att träffa afrikanska och europeiska ungdomar vid ett rundabordssamtal. Flera ungdomar tog upp att det behövs större möjligheter till bättre jobb och utbildning så att man inte känner att man måste lämna sitt hemland.

Under toppmötet har fokus framför allt varit på migration, jobb, ekonomi och investeringar, fred och säkerhet och samhällsstyre. AU och EU har båda mycket att vinna på att stärka samarbetet för att bygga starka och välmående samhällen som ingen tvingas fly från.

- Vi måste åtgärda de orsaker som gör att människor överhuvudtaget behöver göra den här farliga resan. Det görs genom arbete, utbildning, bostäder och framtidstro, säger statsminister Stefan Löfven.