Statssekreterare Jan Salestrand deltog på försvarsmarknadsdag i Indien

Statssekreterare Jan Salestrand deltog den 12 december på en försvarsmarknadsdag i New Dehli. Temat för marknadsdagen var innovation och samarbete under rubriken ”Innovation and industrial Co-operation within Defence, Security & Aerospace”.

Statssekreterare Jan Salestrand med den indiske statssekreteraren för försvarsindustrifrågor Ajay Kumar
Statssekreterare Jan Salestrand med den indiske statssekreteraren för försvarsindustrifrågor Ajay Kumar. Foto: Annelie Gregor / Regeringskansliet

Statssekreteraren nämnde i ett tal under marknadsdagen den långa tradition av industrisamarbete som finns mellan länderna och hur både Sverige och Indien ligger långt framme på innovationsområdet. Möjliga gemensamma projekt kan finnas inom såväl flyg-, mark- och marinsidan. Sverige och Indien har sedan 2009 ett samförståndsavtal om samarbete på försvarsområdet.

I samband med besöket träffade Jan Salestrand företrädare för det indiska försvarsministeriet och flygvapnet för bilaterala överläggningar. Ett rundabordssamtal med fokus på det bilaterala samarbetet tillsammans med indiska företrädare för tankesmedjor och journalister samordnades också av den svenska ambassaden i New Delhi.
Marknadsdagen arrangerades av svenska ambassaden i New Dehli tillsammans med den indiska intresseorganisationen Confederation of Indian Industry och den svenska branschorganisationen Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF).