Norges försvarsminister och statssekreterare besökte Stockholm

Försvarsminister Peter Hultqvist och statssekreterare Jan Salestrand tog den 23 januari emot sina norska kollegor, Frank Bakke-Jensen och Tone Skogen, för ett möte på Karlbergs slott i Stockholm. På agendan stod bland annat regional säkerhet, militärt samarbete och gemensamma övningar.

Försvarsminister Peter Hultqvist tillsammans med Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen
Försvarsminister Peter Hultqvist tillsammans med Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen på Karlbergs slott. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Norge och Sverige har ett nära samarbete på försvarsområdet. Under 2017 har länderna placerat försvarsattachéer i Oslo respektive Stockholm. Erfarenheter rörande personalförsörjning har utbytts och en nära dialog om totalförsvar har förts. Länderna samarbetar också om deltagande i internationella insatser och genom utveckling av tränings- och övningsverksamhet. Norskt och svenskt stridsflyg övar regelbundet tillsammans på Nordkalotten och Norge deltog i den svenska Försvarsmaktsövningen Aurora. Sverige kommer under hösten 2018 att delta i Nato-övningen Trident Juncture som Norge står värd för detta år.

Under mötet i Stockholm diskuterades också frågor inom det nordiska försvarssamarbetet Nordefco. Norge är ordförandeland i Nordefco under 2018.

Frank Bakke-Jensen var tidigare norsk EU-minister och utnämndes till försvarsminister i oktober 2017. Tone Skogen var tidigare statssekreterare vid det norska Utrikesdepartementet och tillträdde sin nya post i november 2017.

Högupplösta bilder finns på Flickr