Artikel från Utrikesdepartementet

Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 52

Publicerad

Denna vecka i rådet: inga möten i kammaren; uttalande om terroristattackerna i Kabul.

Året i säkerhetsrådet avslutades med en lugn vecka. Det var mötesfritt i rådets kammare då det japanska ordförandeskapet genomfört samtliga planerade möten redan före julhelgen. Det förekom viss aktivitet i ett antal sanktionskommittéer, bland annat i kommittéerna avseende Sudan respektive Nordkorea. Under veckan utfärdade rådet också ett pressuttalande där terroristattackerna i Kabul den 28 december fördöms.

I samband med årsskiftet roterade sex länder ut ur rådet – Italien, Ukraina, Japan, Uruguay, Egypten samt Senegal – medan sex nya medlemmar tillträtt – Nederländerna, Polen, Kuwait, Peru, Ekvatorialguinea samt Elfenbenskusten.

Under januari månad är Kazakstan ordförande i säkerhetsrådet. Vid sidan av regelbundet återkommande dagordning avser Kazakstan ha ett särskilt fokus på Centralasien inklusive Afghanistan. Ett högnivåmöte om ickespridningsfrågor kommer också att arrangeras.