Helen Hellmark Knutsson har entledigats, Minister för högre utbildning och forskning

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Statsrådsberedningen

Region och innovation viktigt för Sveriges utveckling

Publicerad

Ju mer vi kan göra tillsammans desto bättre resultat når vi, sa statsminister Stefan Löfven när han inledde mötet med Innovationsrådet och inbjudna regionala aktörer i Skellefteå den 20 februari. Fokus på mötet var den norra regionens styrkor, utmaningar och om samspelet med den nationella nivån.

 • Lorents Burman, Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Erik Bergkvist, Mikael Damberg och Helene Hellmark Knutsson

  Kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, statsminister Stefan Löfven, landshövding Magdalena Andersson, regionrådet Erik Bergkvist, näringsminister Mikael Damberg och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i samband med Innovationsrådets möte i Skellefteå.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Statsminister Stefan Löfven står vid ett talarbord.

  Regionala möten med Innovationsrådet är en viktig del för att utveckla den nationella innovationspolitiken. Det är andra gången under det senaste halvåret som statsminister Stefan Löfven tar med sig Innovationsrådet och håller möte ute i landet.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • David Eriksson, Monica Normark och Mikael Damberg talar med varandra ståendes inomhus

  David Eriksson, Northern Kingdom, Monica Normark, Sveriges Ingenjörer och SEKAB och Mikael Damberg i samspråk under en paus.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

För statsminister Stefan Löfven är regionala möten med Nationella innovationsrådet en viktig del för att utveckla den nationella innovationspolitiken. Det är andra gången under det senaste halvåret som statsministern tar med sig Innovationsrådet och håller möte ute i landet. I höstas var Innovationsrådet i Västra Götaland och samtalade med regionen där och nu reste man norrut till Västerbotten för möte och efterföljande seminarium. Det är viktigt för den nationella innovationspolitiken att fånga upp de olika möjligheter och förutsättningar som finns i olika regioner.

- Det handlar om att skapa bra förutsättningar för att utveckla samhället i stort. Genom öppet, inbjudande arbetssätt och konstruktiva samtal skapar vi en plattform för idé- och politikutveckling som skapar utveckling i hela Sverige, säger Stefan Löfven.

Fokus på norra regionens styrkor och utmaningar

Statsministern ledde mötet och på plats i Skellefteå var även närings- och innovationsminister Mikael Damberg, ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson och Eva Svedling, statssekreterare hos Isabella Lövin samt rådsledamöterna Darja Isaksson, Jane Walerud och Ola Asplund. På mötet deltog också landshövdingen Magdalena Andersson, regionrådet Erik Bergkvist, kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman och andra regionala aktörer från näringsliv, akademi och offentlig sektor. Fokus på mötet var den norra regionens styrkor, utmaningar och samspelet med den nationella nivån. Där diskuterades utvinning och förädling av resurser för ett hållbart samhälle och hur innovation kan utveckla samhällen utanför de större städerna.

- Det var många intressanta inspel och diskussioner som vi i regeringen tar med oss hem. Här finns alla förutsättningar, vi har människorna, miljön och naturresurserna. Norra Sverige kan gå före, till exempel vad gäller digitalisering inom vården. Här finns tydliga utmaningar vad gäller en åldrande befolkning och behov av bättre och närmare sjukvård till befolkningen i hela landet, men här finns även idéer och lösningar, sa statsminister Stefan Löfven efter mötet.

Bättre innovationspolitik 

Efter ett möte i Innovationsrådet fortsätter arbetet i Regeringskansliet med att ta vara på de synpunkter och idéer som framförts på mötet. Det arbetet sköts av Innovationsrådets kansli som följer upp frågorna i samarbete med berörda statssekreterare och departement. Uppföljning och återkoppling sker också på de kommande Innovationsrådsmötena.
- I och med detta utvecklas flera politikområden så att de blir mer innovationsfrämjande, vilket leder till en bättre innovationspolitik och att Sverige blir mer konkurrenskraftigt. Det är hela poängen, avslutar Stefan Löfven.