Artikel från Socialdepartementet

Nordiska jämställdhetsministrar agerade gemensamt vid FN:s Kvinnokommissions möte

Publicerad

Den 12–24 mars pågår FN:s Kvinnokommissions (CSW) 62: a möte i New York. Årets tema handlar om utmaningar och möjligheter för att uppnå jämställdhet på landsbygden. Statssekreterare Pernilla Baralt, som ersatte jämställdhetsminister Lena Hallengren, representerade den svenska regeringen. Tillsammans med tre nordiska jämställdhetsministrar var Baralt värd för en nordisk ministerpanel med fokus på kvinnors kroppsliga integritet och sexuella och reproduktiva rättigheter. Sverige hade även ett sidoevent med Frankrike om kvinnors representation inom politiken.

 • FN-ambassadör Olof Skoog, statssekreterare Pernilla Baralt och Phumzile Mlambo-Ngcuka, Chef för UN Women.

  FN-ambassadör Olof Skoog, statssekreterare Pernilla Baralt och Phumzile Mlambo-Ngcuka, Chef för UN Women vid nordisk mottagning på Sveriges residens i New York.

  Foto: Nordiska Ministerrådet

 • Nordisk mottagning vid residenset i New York med nordiska ministrar, UN Womens chef Phumzile Mlambo-Ngcuka, talespersoner för SheDecides med ministrar och civilsamhällesorganisationer.

  Nordisk mottagning under CSW 2018 på residenset i New York. Övre raden Ásmundur Einar Dadason, Minister of Social Affairs and Equality, Iceland Pernilla Baralt, Jens Frølich, Secretary of state for Minister of Foreign Affairs, Norway Nedre raden Phumzile Mlambo-Ngcuka, Executive Director of UN Women, Åsa Regnér, tillträdande vice generalsekreterare för UN Women och tidigare svensk jämställdhetsminister, Annika Saarikko, Minister of Family Affairs and Social Services, Finland Karen Ellemann, Minister of Equal Opportunities and Nordic Cooperation, Denmark

  Foto: Pontus Höök

 • Statssekreterare Pernilla Baralt och Marlène Schiappa, statssekreterare i Frankrike, vid seminarium om kvinnors representation inom politiken.

  Statssekreterare Pernilla Baralt och Marlène Schiappa, fransk statssekreterare för jämställdhetsfrågor, vid Sverige och Frankrikes seminarium om kvinnors representation inom politiken.

  Regeringskansliet

 • Nordiska ministerrådet

I den svenska delegationen ingick bland annat representanter för civilsamhällets organisationer och två riksdagsledamöter.

 ─ Det har varit ett stort intresse för de framsteg som Sverige och Norden har gjort på jämställdhetsområdet och att det är en faktor för tillväxt förutom att det handlar om rättigheter. Jag har särskilt fått många frågor om hur vi arbetar långsiktigt med styrning istället för med kortsiktiga projekt. Att Sverige har en Jämställdhetsmyndighet och arbetar med jämställdhetsbudgetering väcker stort intresse internationellt, säger statssekreterare Pernilla Baralt som också höll ett tal i FN:s generalförsamling.

Pernilla Baralt och de nordiska jämställdhetsministrarna Karen Ellemann, Danmark, Linda Hofstad Helleland, Norge, Ásmundur Einar Dadason, Island och Finlands ambassadör Kai Sauer, var värdar för den gemensamma paneldiskussionen Right, roles and realities – Nordic Strategies for Gender Equality. Aktiviteten ingår i Sveriges program för ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet 2018. Det handlade huvudsakligen om de nordiska ländernas strategier för att uppnå jämställdhet, särskilt på landsbygden, och om sexuella och reproduktiva rättigheter. Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndighet, modererade debatten. 

─ Jämställdhetspolitiken gäller alla, oavsett vem du är och var du bor. Vi talade om att det finns en enorm kraft i dag för att flytta fram positionerna på jämställdhetsområdet med Me too-rörelsen och det globala målet i Agenda 2030 om jämställdhet. Det krävs att alla tar ansvar på alla nivåer och att pojkar och män är delaktiga i arbetet, säger Pernilla Baralt.

Sverige och Frankrike, med statssekreterare Marlène Schiappa, arrangerade ett välbesökt seminarium om kvinnors representation inom politiken.

─ Många kvinnor i politiken fullföljer inte en mandatperiod och vi talade om hur vi får fler kvinnor att engagera sig och stanna kvar i politiken. Det handlar om att se till att det politiska klimatet är bra, att det går att kombinera politiken med ett familjeliv, men också om mäns ansvar för hemarbetet, säger Pernilla Baralt.

Fakta

CSW är en funktionell kommission under FN:s ekonomiska och sociala råd (Ecosoc) som ansvarar för jämställdhet mellan kvinnor och män och ökad makt för kvinnor.

Kommissionen består av 45 medlemsstater och träffas årligen. CSW har funnits sedan 1947. 2018 års möte är den 62:a sessionen.