Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Sveriges och Finlands försvarsministrar besökte försvarsmaktsövningen Vintersol

Publicerad

Den 19 och 20 mars tog försvarsminister Peter Hultqvist emot sin finska kollega Jussi Niinistö i Boden för bilaterala diskussioner. Vid besöket fick ministrarna en presentation avseende det fortsatta arbetet inom det fördjupade bilaterala försvarssamarbetet. Ministrarna genomförde även ett besök vid försvarsmaktsövningen Vintersol.

Försvarsminister Peter Hultqvist står tillsammans med sin finska kollega Jussi Niinistö och samtalar med en grupp soldater.
Försvarsministrarna besökte övningen Vintersol som bland annat syftar till att utveckla stridsförmågan i vintermiljö. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

Ett fördjupat försvarssamarbete

Sverige och Finland har en särskild position i respektive lands försvars- och säkerhetspolitik. Försvarsministrarna träffas kontinuerligt för att diskutera hur samarbetet kan fortsätta utvecklas. Vid mötet diskuterades även säkerhetsläget i Östersjöområdet och samarbetet inom ramen för Nordefco.

Sedan fördjupningen av det bilaterala försvarssamarbetet inleddes år 2015 har framgångarna varit påtagliga inom samtliga samarbetsområden och stridskrafter, inte minst i form av ett ökat övningssamarbete.

Besökte övningen Vintersol 2018

I anslutning till det bilaterala mötet besökte ministrarna även Försvarsmaktens övning Vintersol som pågår mellan 1 och 28 mars i Kirunafjällen samt i Boden med omnejd. Övningen syftar bland annat till att utveckla stridsförmågan i vintermiljö.