Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Statsrådsberedningen

FN:s generalsekreterare och säkerhetsråd på besök i Sverige

Publicerad

FN:s generalsekreterare António Guterres besökte Sverige 21-23 april. Under besöket träffade han statsminister Stefan Löfven, höll Dag Hammarskjöldföreläsningen i Uppsala och ledde ett informellt arbetsmöte med FN:s säkerhetsråd på Dag Hammarskjölds gård Backåkra i Skåne.

António Guterres och Stefan Löfven.
António Guterres och Stefan Löfven. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

- Efter de senaste veckornas utveckling i Syrien har mycket av diskussionerna kommit att handla om den över sju år långa konflikten. FN måste leda arbetet med att få stopp på lidandet och börja bygga en långvarig fred, sa Stefan Löfven efter det bilaterala mötet med António Guterres.

Överläggningarna mellan statsministern och António Guterres hölls på Kungliga biblioteket i Stockholm. Samtalet föregicks av en privat visning av delar av Dag Hammarskjöld-arkivet. Dag Hammarskjöld tog som FN:s generalsekreterare initiativ till FN:s första fredsbevarande insats med beväpnad trupp. Än idag är ett mer effektivt konfliktförebyggande en av Sveriges viktigaste prioriteringar i arbetet i säkerhetsrådet.

- Sverige är en nära och stark vän av FN, men vi ser också behovet av reformer. FN måste fungera mer effektivt och verksamheterna måste samordnas bättre på marken. FN kan också spela en större roll i arbetet med att hantera flyktingströmmarna och få fler länder att vara med och dela på ansvaret. Vi har också diskuterat hur FN:s fredsbevarande insatser kan stärkas och effektiviseras, sa Stefan Löfven efter det bilaterala mötet.

Det var också temat för FN:s säkerhetsråds informella arbetsmöte som för första gången hölls utanför USA, på Dag Hammarskjölds gård Backåkra i Skåne.

FN:s säkerhetsråd besökte dessutom, i sällskap av utrikesminister Margot Wallström, ett av Europas största infrastrukturprojekt för forskning, ESS i Lund. Där diskuterades samspelet mellan teknologisk utveckling och globala utmaningar och hur forskning och innovation kan användas för att möta dagens problem och kriser.

Under Sverigebesöket reste generalsekreteraren också till Uppsala, där han träffade kronprinsessan Victoria och höll Dag Hammarskjöldföreläsningen. I Uppsala deltog han även i en kransläggningsceremoni vid Dag Hammarskjölds grav.