#Europadagen: Var med och forma EU:s framtid

På Europadagen den 9 maj firar hela Europa freden och sammanhållningen i Europa. Det är också ett tillfälle för diskussion om EU:s framtid – ett livesänt samtal som du kan vara en del av.

Illustration: Regeringskansliet

I Sverige firas Europadagen sedan tio år tillbaka gemensamt av EU-kommissionens representation i Sverige, Europaparlamentets kontor i Sverige, LO, TCO, SACO, Svenskt Näringsliv, Regeringskansliet och Sveriges kommuner och landsting.

I år uppmärksammas Europadagen på Kulturhuset i Stockholm där bland andra Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde och Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister, deltar i diskussioner som kommer att livesändas på Facebook och här på regeringens webbplats.

Vart är EU på väg? Vad borde EU fokusera på? Vad händer efter brexit? Det är några av frågorna som kommer att diskuteras. Du kan delta i samtalen på plats eller vara med digitalt under hashtagen #Europadagen.

Var med och diskutera!

Plats: Kulturhuset i Stockholm, Sergels torg
Tid: 08.30–14.00
Ingen föranmälan krävs.

Diskussionerna kommer att sändas live på regeringen.se och Facebook.

Europadagen

Europadagen den 9 maj uppmärksammas i hela Europa. I fokus för firandet står sammanhållningen och freden. EU är ju i grunden ett fredsprojekt. Den 9 maj 1950 lade den franske utrikesministern Robert Schuman fram en plan som handlade om att Frankrike och Tyskland skulle samarbeta i produktionen av kol och stål, ett samarbete som andra länder i Europa välkomnades att delta i. Syftet var att bygga upp industrin efter andra världskriget och hindra militär upprustning. Detta blev startskottet för dagens EU.