Innehållet publicerades under perioden

-

Peter Hultqvist invigde Nationellt undervattenstekniskt centrum

Publicerad

Den 24 april invigde försvarsminister Peter Hultqvist ett nationellt centrum för undervattensteknik vid Blekinge tekniska högskola, BTH. Bakom satsningen står Försvarsmakten, Kustbevakningen, NKT, Saab och Blue Science Park i samverkan med BTH.

Peter Hultqvist under invigningen av centret
Peter Hultqvist invigde 24 april Nationellt undervattenstekniskt centrum. Vid sitt tal betonade försvarsministern Karlskronas unika miljö och kompetens inom marin teknik som är viktig att stärka. Foto: Marinette Nyh Radebo/Regeringskansliet

- Karlskrona har en unik miljö och kompetens inom marin teknik som är viktig att stärka. En stark undervattensförmåga är ett väsentligt säkerhetsintresse och av stor betydelse för Sveriges försvar, säger Peter Hultqvist.

Att bilda Nationellt undervattenstekniskt centrum, NUC, är ett av delmålen i den nationella agendan för undervattensteknik som togs fram 2016. Bakom agendan står akademi, näringsliv och myndigheter och i arbetsgruppen sitter representanter från exempelvis FMV, BTH och Saab Kockums.