Artikel

Program för besöket till Japan 22–25 april 2018

Publicerad

Kungen och drottningen besöker Japan 22–25 april 2018 på inbjudan av den japanska regeringen. Den svenska regeringen representeras av samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan samt EU- och handelsminister Ann Linde.

Söndag 22 april

Kungaparet anländer till Japan.

Gårdsfest
För att uppmärksamma den viktiga roll svenskar i Japan och japanska Sverigevänner har för att upprätthålla och utveckla relationerna mellan Sverige och Japan, och som ett speciellt tillfälle att fira 150-årsjubileet, bjuder Svenska handelskammaren på gårdsfest på ambassaden. Handelskammaren samlar ett stort antal både stora och små företag i Japan och är en viktig kraft i arbetet med att stärka de ekonomiska banden. Kungaparet närvarar tillsammans med statsråden Baylan och Linde vid inledningen av evenemanget.

National Museum of Modern Art Tokyo, MOMAT
Kungaparet besöker National Museum of Modern Art Tokyo, som ger en inblick i modern japansk konsthistoria. MOMAT har en av Japans största samlingar av modern konst som inkluderar akvareller, oljemålningar, träsnitt, kalligrafier och skulpturer. För tillfället visas också utställningen ”The 150th Anniversary of his Birth: Yokoyama Taikan”. Yokoyama Taikan är en av Japans mest betydelsefulla moderna konstnärer, bland annat känd för sina 1500 målningar av berget Fuji. Till hösten kommer en utställning med glaskonstnären Ingegärd Råman att visas på MOMAT.
National Museum of Modern Art

Måndag 23 april – Tokyo

Det officiella besöket börjar.

Förhandsvisning av utställningen "The Art of Natural Science"
Kungen och drottningen får en förhandsvisning av utställningen "The Art of Natural Science" på Museum Intermediatheque. Den visar bland annat botanisten och Linnélärljungen Carl P. Thunbergs liv och verk, som bland annat består i att ha klassificerat den japanska floran. Det finns ett tidigt vetenskapligt utbyte mellan Sverige och Japan, som bland annat visades vid kejsarparets officiella besök i Sverige 2007 i samband med firandet av Linnés 300-årsdag. Museets direktör, professor Yoshiaki Nishino tar emot. Statsrådet Ibraham Baylan deltar.
Musem Intermediatheque

UNICEF – arbetet för att stoppa våld mot barn
Kungaparet besöker tillsammans med statsrådet Ann Linde Unicef House för samtal med bland andra Japans vice utrikesminister Manabu Horii om arbetet i Japan för att stoppa våld mot barn. Det sker som uppföljning av högnivåkonferensen om våld mot barn ”Agenda 2030 for Children, End Violence Solutions Summit” som hölls i Stockholm 14–15 februari 2018, och som Sverige som första land stod som värd för. Drottningen deltog i konferensen.
UNICEF House Tokyo
Om högnivåkonferensen

Lunchbriefing om Japans ekonomi och politik
Japans säkerhetspolitiska läge och en genomgång av Japans ekonomi är frågor som kommer att belysas under lunchbriefingen på Sveriges ambassad. Kungaparet, statsråden och näringslivsdelegationen deltar.

"Future of Transport"
Framtidens transporter – e-mobility, uppkopplade och självstyrande bilar – är temat för seminarier och workshops under evenemanget ”Future of Transport”, där svenska företag får möjlighet att visa sin senaste teknik och lösningar som kan svara mot de samhällslutmaningar som Japan brottas med, bland annat i ljuset av en åldrande och minskade befolkning. Med sin starka bilindustri är intresset för den nya tekniken stort i Japan. Kungaparet deltar tillsammans med samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan, som inledningstalar.

EDGEof, Shibuya
EDGEof är ett nybyggt centrum som ska stimulera öppen innovation och locka, bland andra svenska, nya innovativa företag och start-ups att etablera sig i Japan. Kungaparet får tillsammans med EU- och handelsminister Ann Linde en briefing av Antti Sonninen, vd för Slush Tokyo, om det japanska start-up klimatet och konceptet kring EDGEof.
EDGEof 

Tisdag 24 april – Tokyo

Japan–Sweden Business Summit
Kungen deltar tillsammans med statsråden Baylan och Linde vid Japan–Sweden Business Summit, det största näringslivsmöte som organiserats mellan Sverige och Japan. Organisatörer är Business Sweden, Sveriges ambassad i Tokyo och den japanska näringslivsorganisationen Keizai Doyukai. Temat för mötet är ”Reinventing Global Business – Staying Competitive in an Era of Disruptive Innovation”. Människor, innovation och partnerskap står i fokus för diskussionerna, som bland annat kommer att beröra de nya förutsättningarna och det nya affärsklimatet som det digitaliserade samhället innebär. Såväl företagsledare som unga entreprenörer från både Japan och Sverige finns bland de ca 200 deltagarna i toppmötet, som ska bidra till en plattform för långsiktigt affärsutbyte och samarbete mellan länderna. EU- och handelsminister Ann Linde är en av talarna.

Dementia Forum
Drottningen deltar i Dementia Forum X, som arrangeras av Swedish Care International i samarbete med Stiftelsen Silviahemmet. Forumet syftar till att på internationell nivå stärka kunskapen och kännedomen om demensvård. Representanter med koppling till branschen deltar från både Japan och Sverige, bland dem IKEA som planerar ett samarbete kring SilviaBo och produktserien Omtänksam.

Tokyos Olympiska stadium
Kungaparet besöker den nya OS-arenan som byggs i centrala Tokyo och som ska stå färdig till sommarspelen 2020. Ambitionen är att göra Tokyo-OS till ett hållbart och tillgänglighetsanpassat OS. Organistörerna presenterar hur man planerar att göra det och arkitekten bakom arenan, Kengo Kuma, presenterar arenans hållbara trä- och designkoncept. Samordnings- och eneriminister Ibrahim Baylan deltar.
Om OS-arenan

Jubileumsmiddag
Kungaparet, statsråden och näringslivsdelegationen deltar i jubileumsmiddagen ”150th Anniversary Dinner” som avslutar Japan–Sweden Business Summit.

Onsdag 25 april – Tokyo och Kamakura

Besök på Keidanren
Kungen besöker Keidanren, Japans ledande näringslivsorganisation, tillsammans med representanter ur den svenska näringslivsdelegationen för samtal om affärsklimat och möjliga samarbetsområden. 

Life science-seminarium
Business Sweden arrangerar ett affärsseminarium om framtidens hälsovård, e-hälsa, digitalisering och Big Data. Drottningen invigningstalar och deltar i inledningen av semiariet.

Besök i Kamakura

Staden Kamakura är belägen på den östra delen av ön Honshu och ingår i Tokyos storstadsområde. Japan styrdes från Kamakura åren 1185–1333. I staden finns flera storslagna tempel och historiska minnesmärken.

Living Lab for Active Ageing
Kungaparet besöker Imaizumi-dai Community Center där de får en presentation av det svensk-japanska samarbetsprojektet Living Lab for Active Ageing, som drivs av Linnéuniversitetet, Johanneberg Science Park och University of Tokyo. Projektet syftar till att förändra livssituationen för äldre, med särskilt fokus på frågor som rör ensamhet och segregering.

Pressträff vid Templet Meigetsu-in
Kungaparet får en kort presentation av templet Meigetsu-in, dess verksamhet och trädgården, känd för sina hortensior. Därefter håller kungaparet en pressträff.

Besök i Minka-hus
Minka är ett samlingsord för gamla traditionella japanska hus och betyder ordagrant ”folkets hus”. Genom långa perioder i Japans feodala historia var samhället indelat i fyra distinkta samhällsklasser: samurajer, bönder, hantverkare och handelsmän. Minka var hem för de tre lägre klasserna. Husen kunde variera i storlek och utformning men de var alla byggda i trä, papper och halm utan vare sig husgrund eller spik. I takt med moderniseringen av det japanska samhället har många Minka försvunnit. Bland de eldsjälar och föreningar som engagerat försöker förvalta det kulturella arvet Minka finns arkitekten Yoshihiro Takishita. Han har restaurerat Minka i över 40-års tid och har även en stor privat samling av japanska antikviteter och har uppmärksammats i Architectural Digest, Wall Street Journal, New York Times och andra tidskrifter. Kungaparet får en förevisning av Minka-husen följt av en traditionell bentolunch.

Återfärd till Tokyo.

Torsdag 26 april

Kungaparet avreser från Japan.