Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.

Artikel från Utrikesdepartementet

Nomineringar till exportpriset för kreativa och kulturella näringar 2017

Publicerad

Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar delas ut första gången 2018 för att uppmärksamma bredden inom de kulturella och kreativa näringarna och deras bidrag till svensk export samt främjandet av Sverige som ett innovativt och kreativt land. Priset uppmärksammar en vinnare som utgjort synnerligen goda exempel inom sin delsektor och därmed bidragit till stärkt internationalisering, export och som i sin verksamhet bidragit till att göra Sverige synligt utomlands. Vinnaren tillkännages av EU- och handelsminister Ann Linde vid en prisutdelning torsdag den 24 maj.

 • Acne Studios

  Foto: Talia Chetrit

 • Frida Fjellman

  Foto: Joachim Bellaieff

 • Nordisk Film Production Sverige för filmen ”Sameblod”

  Foto: Nordisk Film Distribution

 • String Furniture AB

  Foto: Marcus Lawett

 • "Stugan"

  Bild: "Stugan"

De nominerade till regeringens exportpris för kreativa och kulturella näringar 2017 är:

Acne Studios

Allt började 1997 då designern Jonny Johansson gjorde 100 par jeans med röda sömmar. Idag har Acne Studios 47 egna butiker över hela världen och kollektionerna säljs genom egen e-handel, återförsäljare och varuhus. Acne Studios har på ett föredömligt sätt bidragit till utvecklingen av svenskt mode och handel genom deras globala satsningar, som i hög grad medverkat till att Sverige satts på världskartan. De har en global spridning och kläderna förmedlar allt från design med hög kvalité till kreativ marknadsföring och innovation. Deras kampanjer främjar jämställdhet och anti-rasism och de är medlemmar i Fair Wear Foundation, som hjälper dem övervaka och förbättra arbetsförhållandena vid de fabriker där deras produkter tillverkas.

Under 2017 har man etablerat sig med egna kanaler – såväl egna butiker som egen e-handel – på den viktiga kinesiska marknaden. Acne Studios har även under året öppnat sju nya butiker världen över; i Sydney, Tokyo, Hong Kong, Beijing, Milano, San Fransisco och London. Kombinationen av kreativitet, entreprenörskap och starkt fokus på affärsprocesserna har skapat ett globalt företag som växer med god lönsamhet. Acne studios är en värdig representant för Sverige, svenskt mode och internationell handel.

Frida Fjellman

Frida Fjellman hör till den lilla men exklusiva skara svenska konsthantverkare som hyllats på såväl Art Basel som Design Miami. Att bli uppmärksammad på dessa två internationellt erkända ledande plattformar för samtida konst respektive design under 2017, visar att Frida Fjellman skapat ett eget utrymme inom den samtida bild- och formkonsten. Hennes nyskapande tolkning av den klassiska kristallkronan har fått strålande recensioner i global media och förärades en separatutställning på Hostler Burrows Gallery i New York.

Frida Fjellman besitter en unik och djärv talang som hon utan rädsla använder till att förflytta gränserna för svenskt handblåst glas och glaskonst på en global scen. Frida Fjellmans mod för henne - och betraktaren - långt från typisk svensk, lågmäld minimalism och visar på en modig personlig tolkning av framtida svensk estetik som släppt in världen. Utan att någonsin förlora sin svenska historiska kontext. Frida Fjellman finns representerad på ledande institutioner som Nationalmuseum, Ebeltoft Glass Museum i Danmark, Röhsska Museum i Göteborg, The American Museum of Glass i New Jersey med flera. Hon har designat för Kosta Boda sedan 2016 och hennes verk säljs via Kosta Bodas butiker och internationella samarbetspartners.

Nordisk Film Production Sverige för filmen "Sameblod"

Sameblod är den första långfilmen med dialog på sydsamiska. Filmen porträtterar den samiska minoritetens kamp och huvudkaraktärens svåra val och uppoffringar i 1930-talets Sverige. Filmen har gjort internationell succé och visats på över 100 filmfestivaler över hela världen och på samtliga kontinenter. Sameblod har mottagit flera prestigefyllda priser, däribland Europiska parlamentets LUX Filmpris som för första gången sedan priset instiftades gick till en svensk film. När Sameblod mottog LUX-priset 2017 möjliggjordes en fullständig exponering i EU och filmen visades i alla 28 EU-länderna vid LUX Film Days och textades på 24 olika språk. I samband med detta visades Sameblod i mer än 60 europeiska städer via filmfestivaler och distributionen utökades till bl.a. Frankrike, Tyskland, Österrike, Grekland, Kroatien och Slovenien. Filmen har även fått "Grand Jury Prize" under Seattle International Film Festival, en av USA:s största filmfestivaler och visats på de största filmfestivalerna i Berlin, Venedig, Sundance och Toronto.

Svenska ambassader har i en lång rad länder världen över anordnat visningar av filmen, med efterföljande samtal. Utöver detta har Sameblod sålts för biodistribution och tv-visningar till flera länder däribland Australien, Kina, Cypern, Slovakien, Norge, Danmark, Finland, Island, Afghanistan, Albanien, Algeriet, Japan, Belgien, Tyskland och Kanada. Filmen finns på Itunes, Google play och Amazon och är såld att visas på flygbolag världen över.

String Furniture AB

String är Hyllan med stort H. Smart och funktionell med många lösningsmöjligheter kombinerat med snygg design. Stringhyllan ritades redan 1949 som bidrag i en tävling utlyst av bokförlaget Bonnier, men slog igenom ordentligt efter Helsingborgsutställningen 1955 (H55). 2005 återupptogs tillverkningen av Nisse och Kajsa Strinnings berömda klassiker när Pär Josefsson och Peter Erlandsson kom in i bilden och lanserade hyllan på nytt. Efter fem år hade omsättningen i deras företag String Furniture stigit från näst intill ingenting till 26 miljoner kronor. 2017 omsatte de 202 miljoner.

Produkterna tillverkas i Sverige och företaget har 22 anställda i Malmö plus ett stort antal agenter runt om i världen. Företaget samarbetar med olika designers, bl.a. Mats Theselius och Björn Dahlström/Anna von Schewen. Idag säljer företaget sina produkter i över 40 länder. De närmaste åren är fokus på fortsatt internationell expansion. Sverige står för knappt halva omsättningen, och from 2017 började exportmarknaden gå om den svenska. 2017 (med säljstarter 2018) satsar String i bl.a. UK och USA, genom nya avtal med stora återförsäljare så som DWR (US) och John Lewis (UK), samt i Asien med hjälp av egna medarbetare i Kina och dotterbolag i Japan.

Oskar Burman, Jana Palm, Tommy Palm och Karl Magnus Troedsson för "Stugan"

Genom att lyfta fram något unikt svenskt skapar Stugan en internationell kreativ mötesplats som ger resonans över hela dataspelsvärlden. I en röd stuga i skogen i Dalarna tillbringar ett trettiotal spelutvecklare fördelade över ett dussin team en svensk sommar med bad, ljusa nätter och mygg. De får ro att jobba med sina spelprojekt, inspiration av gemenskapen och gästföreläsningar av några av Sveriges och världens kunnigaste spelprofiler. Stugan grundades av de svenska dataspelsveteranerna Oskar Burman, Tommy Palm och Karl Magnus Troedsson som ett sätt att ge nya spelutvecklare samma kreativa frihet som de själva upplevt under sommarloven där de la grunden till sina framgångar inom dataspel. Sammanlagt har grundarnas spel nått närmare en miljard spelare.

Stugan finansieras helt av donationer och deltagarna behåller alla rättigheter till sina spel. Sedan Stugan arrangerades första gången 2015 har internationella priser tilldelats flera av spelen, däribland _PRISM och GoNNER. Deltagarna i Stugan kallas "Stuganeers" och kommer från alla delar av världen, bland annat Nya Zeeland, Kenya, Mexiko, EU och USA. Stugan har uppmärksammats i svensk och internationell press, för närvarande pågår arbetet med en dokumentär avsedd för Netflix. Stugan avslutas med en utställning av deltagarnas spel på Tekniska museet i Stockholm. Jana Palm är Stugans konstnärliga och kommersiella ledare: dataspel betonar genomförandet framför idén och Jana Palm visar att detsamma gäller för Stugan. Namnet Stugan kommer från det första kommersiellt utgivna svenska dataspelet Stuga från 1978. Stugan visar på ett varmt, oväntat och generöst sätt upp de bästa sidorna av Sverige och dataspelens kreativitet.

Juryn för exportpriset för kreativa och kulturella näringar består av:

Annika Rembe, ordförande och generaldirektör Svenska Institutet
David Karlsson, senior rådgivare på Nätverkstan i Göteborg
Carin Daal, Giv Akt Skåne AB
Stina Almqvist, Creative Nodes Luleå
Peter Majanen, VD Quattroporte
Ellen Wettermark, Kulturrådet
Tobias Nielsén, grundare, förlagschef och vd för Volante
Ulrika Cederskog Sundling, Executive Vice President, Invest & Region Sweden, Business Sweden

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.