Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Peter Hultqvist besöker Flygvapenövning 2018

Publicerad

Den 25 maj besökte försvarsminister Peter Hultqvist Flygvapenövning 2018, FVÖ 18. Flygvapenövningen syftar till att öka flygstridskrafternas förmåga till att försvara Sverige.

Försvarsminister Peter Hultqvist på Luftstridsskolan i Uppsala
FVÖ 18 kommer att huvudsakligen genomföras i Östersjön och östra Götaland och sammanlagt deltar cirka 2500 personer och 75 flygplan. Foto: Marinette Nyh Radebo/Regeringskansliet

Flygvapenövningen, FVÖ 18 pågår mellan 25 och 30 maj. Övningen utvecklar flygstridskrafternas operativa förmåga. De deltagande förbanden från flygvapnet och övriga delar av Försvarsmakten övar dygnet runt under realistiska förhållanden. I inriktningsbeslutet från 2015 framhåller regeringen särskilt betydelsen av att öka den operativa förmågan.

- Det gläder mig att besöka Luftstridsskolan i Uppsala och se hur Försvarsmakten övar tillsammans med bland annat Finland. Stridsflygförmågan är ett väsentligt säkerhetsintresse och av stor betydelse för Sveriges försvar, säger Peter Hultqvist.

FVÖ 18 kommer att huvudsakligen genomföras i Östersjön och östra Götaland och sammanlagt deltar cirka 2500 personer och 75 flygplan. Nytt för i år är att den JAS 39 division som agerar motståndare i övningen utgår från en flygbas i Estland. På så vis ökar övningseffekten samtidigt som att det ger möjlighet att öva med det estniska flygvapnet. Liksom under försvarsmaktsövning Aurora 2017 deltar under övningen finska F-18 integrerat i det svenska luftförsvaret.

Vissa övningsmoment kommer att genomföras samordnat med marinens övning Swenex och arméns övning Våreld.