Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från

#Europadagen: Var med och diskutera EU:s framtid

Hur stärker vi demokratin i Europa? Vilken är Sveriges roll i framtidens EU? Vem gör vad i det sociala Europa? Det är några av frågorna som diskuteras på Kulturhuset i Stockholm idag när Europadagen firas. Varmt välkommen att delta! Seminarierna livesänds här på regeringens webbplats och på Facebook.

I Sverige firas Europadagen sedan tio år tillbaka gemensamt av EU-kommissionens representation i Sverige, Europaparlamentets kontor i Sverige, LO, TCO, SACO, Svenskt Näringsliv, Regeringskansliet och Sveriges kommuner och landsting.

I år uppmärksammas Europadagen på Kulturhuset i Stockholm dit du är välkommen att ta del av seminarier om aktuella frågor om EU. Ingen föranmälan krävs.

Hållpunkter under Europadagen

08.30–08.40 Välkommen! Ann Linde, EU- och handelsminister inleder.

08.40-09.30 Ett enat Europa? Medborgarnas syn på EU-samarbetet

09.30–10.30 Efter Göteborg – Vem gör vad i det sociala Europa?

10.30–10.45 Utmärkelsen Årets europé

10.45–11.45 Till demokratins försvar – Hur stärker vi demokratin i Europa?

11.45–12.30 Lunch och prisutdelning för filmtävlingen #EUminuten

12.30–13.15 Ung i EU – What's in it for me?

13.15–14.15 Brexit, Macron och en osäker omvärld – Sveriges roll i framtidens EU.

Talare är bland andra EU- och handelsminister Ann Linde, gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, riksdagsledamot Birgitta Ohlsson (L), partiledarna Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L), Europaparlamentarikerna Christofer Fjellner (M), Gunnar Hökmark (M) och Max Andersson (MP), forskare och statsvetare från Sieps och Göteborgs universitet.

Merparten av seminarierna, som direktsänds här på regeringens webbplats och på Facebook, modereras av Johar Bendjelloul, journalist på Dagens Nyheter.

Hela programmet för Europadagen på Kulturhuset i Stockholm hittar du här intill.

Var med och diskutera!

Plats: Kulturhuset i Stockholm (Foajén och Hörsalen plan 3)

Tid: Onsdagen den 9 maj 2018, kl. 8.30–14.15. Kaffe serveras från klockan 8. Ingen föranmälan krävs.

Seminarierna sänds live här på regeringens webbplats och på Facebook.

Mer om Europadagen

Europadagen den 9 maj uppmärksammas i hela Europa. I fokus för firandet står sammanhållningen och freden. EU är ju i grunden ett fredsprojekt. Den 9 maj 1950 lade den franske utrikesministern Robert Schuman fram en plan som handlade om att Frankrike och Tyskland skulle samarbeta i produktionen av kol och stål, ett samarbete som andra länder i Europa välkomnades att delta i. Syftet var att bygga upp industrin efter andra världskriget och hindra militär upprustning. Detta blev startskottet för dagens EU.