Innehållet publicerades under perioden

-

Försvarsminister Peter Hultqvist deltog på Natomöten och möte i Koalitionen mot terrornätverket ISIS i Bryssel

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist medverkade på två Natomöten och ett möte i koalitionen mot terrornätverket ISIS (D-ISIS) i Bryssel den 8 juni. Natomötena behandlade Nato-EU-samarbete och utbildnings- och rådgivningsinsatsen i Afghanistan. D-ISIS är ett forum där diskussion förs om hur de åtgärder som pågår mot ISIS framskrider i den USA-ledda koalitionens insats.

 • Försvarsminister Peter Hultqvist med den amerikanske försvarsministern James Mattis och Finlands försvarsminister Jussi Niinistö på Nato-högkvarteret.

  Försvarsminister Peter Hultqvist med den amerikanske försvarsministern James Mattis och Finlands försvarsminister Jussi Niinistö på Nato-högkvarteret.

  Foto: Nato

 • Den tyska försvarsministern Ursula van der Leyen i samtal med försvarsminister Peter Hultqvist sitter i var sin fåtölj i en korridor i Nato-högkvarteret i Bryssel.

  Den tyska försvarsministern Ursula van der Leyen i samtal med försvarsminister Peter Hultqvist mellan Natomötena i Bryssel.

  Foto: Volker Herzog / Tysklands Utrikesministerium

 • Peter Hultqvist framför Nato-högkvarteret i Bryssel.

  Försvarsminister Peter Hultqvist framför Nato-högkvarteret i Bryssel.

  Foto: Nato

Peter Hultqvist deltog den 8 juni i två Natomöten i försvarsministerformat i Bryssel. Sverige deltog som partnerland tillsammans med Finland och EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik i ett möte om samarbetet mellan Nato och EU. Därtill deltog Sverige i ett möte om Natos utbildnings- och rådgivningsinsats Resolute Support Mission, RSM, i Afghanistan.

Koalitionen mot ISIS

I anslutning till Natomötena genomfördes också ett möte för koalitionen mot terrornätverket ISIS, D-ISIS. Sverige har medverkat i koalitionen mot ISIS sedan 2014, bland annat med träningsinsatser till stöd för kurdiska förband i norra Irak. Under mötet i Bryssel gjordes en genomgång av de insatser som de deltagande länderna genomfört, aktuellt läge och vad som planeras längre fram.

- Sveriges deltagande i insatserna mot ISIS är ett långsiktigt åtagande, liksom också vårt stöd till en fredlig utveckling i Irak och Mellanöstern i stort, sa Hultqvist vid ett anförande under mötet.