Innehållet publicerades under perioden

-

Maliveteraner fick medalj av försvarsministern

Försvarsminister Peter Hultqvist deltog i en ceremoni i Boden den 14 juni för att tilldela medaljer till de svenska soldater som arbetat i Mali inom FN-uppdraget Minusma under ett halvårs tid (Mali 07).

Försvarsminister Peter Hultqvist tackar soldater som står uppställda på led.
Försvarsministern tackade de soldater som deltagit i den senaste Malistyrkan efter utfört uppdrag inom ramen för FN-uppdraget Minusma. Foto: Marinette Nyh Radebo/Regeringskansliet

Vid medaljeringsceremonin tackade försvarsminister Peter Hultqvist deltagarna för de insatser som har utförts för att upprätthålla och utöka säkerheten i landet.

- Att stå emot och försöka bekämpa terrorism och instabilitet i Mali innebär inte bara att ni stått upp för de oskyldiga och värnlösa. Er insats har också en direkt effekt på säkerheten i Sveriges närområde, sa Peter Hultqvist i sitt tal under ceremonin.

Förbandet Mali 07 inledde sitt arbete i Mali i december 2017. Sverige har bidragit med underrättelseförmåga till FN-insatsen i Mali sedan 2014 då Mali 01 åkte ned till Timbuktu som första spaningsförband. 2013 inleddes det svenska deltagandet i Mali-insatsen och under 2014 påbörjade ingenjörsförbandet byggandet av den svenska campen, Camp Nobel, i Timbuktu, där majoriteten av den svenska styrkan är stationerad.

Mali 07 ersätts nu av Mali 08 från Amfibieregementet i Berga utanför Stockholm. Amfibieregementet har tidigare deltagit i insatser som Kosovo, Adenviken, Tchad och Afghanistan.