Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Justitiedepartementet

Morgan Johansson besökte räddningstjänsten i Sveg

Publicerad

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson besökte Sveg måndagen den 23 juli. Där fick han information om läget vad gäller skogsbränderna och träffade räddningstjänsten och de polska brandmännen som via EU:s civilskyddsmekanism (ERCC) stödjer den kommunala räddningstjänsten.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson samtalar med två brandmän från Polen.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, Michal Langner, gruppchef för brandmännen från Polen, och en av de cirka 130 polska brandmän som kommit till Sveg. Foto: Joanna Abrahamsson/Regeringskansliet.

– Jag besökte Sveg med tre syften. Att få en lägesrapport om skogsbränderna i närheten av Sveg och att få tacka för de ovärderliga insatser som räddningstjänsten, MSB, försvarsmakten och frivilliga gör på plats. Jag riktade också ett stort tack till de drygt 130 brandmän från Polen som finns på plats sen i söndags, säger Morgan Johansson.

Sverige, via MSB, använder de resurser som finns att tillgå inom EU och har efterfrågat stöd ifrån andra europeiska länder. Majoriteten av mottaget internationellt stöd har kommit genom EU:s civilskyddsmekanism.

– Just nu [180723] är läget ganska stabilt, samtidigt är vi väl medvetna om att väderrapporten lovar mer värme i veckan. Vi är förberedda med bra planering och tillräckligt med resurser. Samarbetet med polackerna fungerar fint. Vi har haft ett gemensamt möte där vi har pratat om varandras behov och insatser i det pågående arbetet, säger Johan Wickerberg, räddningsledare i Sveg.

– Vi har fått ett fantastiskt fint mottagande i Sverige. Det är en ära att få hjälpa till. Jag har tidigare gått kurser hos MSB på Revinge utanför Lund, så jag har haft bra samarbete med Sverige redan innan den här skogsbranden, säger Michal Langner, gruppchef för brandmännen från Polen.