Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Statsrådsberedningen

Statsminister Stefan Löfven besökte brandområden i Ljusdal

Publicerad · Uppdaterad

På torsdagen åkte statsminister Stefan Löfven till Ljusdal för att besöka några av det drabbade brandområdena och informera sig om läget. – Det är inget annat än hjälteinsatser vi ser här i Ljusdal och runt om i landet, säger han.

Stefan Löfven pratar med män från hemvärnet.
Under besöket i Ljusdal träffade Stefan Löfven bland annat brandbekämpare från hemvärnet. Foto: Ingela Nilsson/Regeringskansliet

Under besöket träffade statsministern många av dem som hjälper till i det omfattande släckningsarbetet.

– Brandmän och frivilliga som hjälper till gör en fantastisk insats. Jag vill rikta ett stort tack till alla dem som sliter under svårast tänkbara omständigheter.

Brandläget är fortfarande mycket allvarligt och risken för nya bränder är stor.

– Från regeringens sida pågår ett intensivt arbete med att understödja myndigheterna. Vår krishanteringsorganisation är igång och vi följer utvecklingen timme för timme. Vi kommer att fortsatta göra det som krävs och ge myndigheter och länsstyrelser det stöd som begärs för att få bränderna under kontroll.

– Försvarsmakten stöder brandsläckningsarbetet med helikoptrar och personal. Polisen hjälper räddningstjänsten med avspärrningar, trafikdirigering och evakueringar. Jag vill också framhålla den fantastiska hjälp vi fått utifrån, bland annat genom det EU-samarbete som i dessa dagar visar att det fungerar väl. Norge har bidragit med helikoptrar. Danmark skickar personal, Italien bistår med två flygplan som vattenbombar och idag har två franska plan anslutit, säger Stefan Löfven.