Innehållet publicerades under perioden

-

Försvarsministern besökte SM för tjänstehundar i Blekinge

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist besökte Svenska mästerskapen för tjänstehundar i Blekinge den 23 augusti. Svenska Brukshundsklubben är arrangör för tävlingarna som pågår 22-26 augusti. En av deltävlingarna är Försvarsmaktsmästerskapet för patrullhundar med tävlingsmoment i Ronneby och i Olofström.

Svenska Brukshundklubben, som i år fyller 100 år, är en frivillig försvarsorganisation som på uppdrag av Försvarsmakten utbildar hundförare och hundar som framför allt placeras i Hemvärnet. Försvarsmaktsmästerskapet för patrullhundar genomförs årligen med deltagare som kvalificerat sig i tidigare uttagningstävlingar i Svenska Brukshundsklubbens distrikt runt om i landet.

- Det är väldigt roligt att få besöka Försvarsmaktsmästerskapet för patrullhundar. De frivilliga försvarsorganisationerna är viktiga både för försvarets folkliga förankring och för att fylla vissa befattningar och förmågor, säger Peter Hultqvist.

Patrullhundar tränas att från fasta platser och i rörelse tydligt markera ljud i terrängen. Hundarna kan på mycket långa avstånd höra en människa som rör sig, och markerar detta för sin förare. I rörelse kan hunden även med hjälp av sitt fina luktsinne ta upp och följa spår på marken och avslöja personer som gömmer sig i terrängen.