Artikel från Utrikesdepartementet

Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 41

Publicerad

Veckan som gick i säkerhetsrådet: Syrien/kemvapenspåret, Colombia, Sudan/Sydsudan, DRK/MONUSCO, Västsahara/MINURSO och Syrien.

Sacha Sergio Llorentty Solíz talar till FN:s säkerhetsråd.
Bolivia står som ordförande i FN:s säkerhetsråd under oktober månad Foto: UN Photo/Rick Bajornas

Inom ramen för månatliga konsultationer i slutet format om kemvapenspåret i Syrien uppdaterades rådet på tisdagen av chefen för FN:s nedrustningskontor Izumi Nakamitsu. Sverige fördömde användning av kemvapen, lyfte vikten av ansvarsutkrävande samt uttryckte oro över den ryska cyberoperationen mot OPCW.

På onsdagen hölls en öppen briefing om situationen i Colombia med utgångspunkt i generalsekreterarens senaste 90-dagarsrapport. FN-sändebudet Jean Arnault belyste svårigheterna med återintegrering av före detta kombattanter och uttryckte oro över avrättningarna av civilsamhällesledare och aktivister. Rådsmedlemmarna välkomnade framstegen i fredsprocessen och uttryckte förhoppning om att Colombia kunde komma att utgöra en modell för framtida rådsengagemang. Sverige underströk bland annat vikten av att säkerställa övergångsdomstolens oberoende och uppmuntrade till kvinnogruppers deltagande i fredsprocessen. Dagen efter mötet antog säkerhetsrådet ett pressuttalande om situationen i Colombia. Sveriges anförande kan läsas eller ses på video (00:26:59 in i inslaget). Även FN:s sammanfattning från mötet kan läsas under länkarna här nedan.

På torsdagen antog rådet en 30 dagar lång teknisk förlängning av en del av mandatet för FN:s insats i Abyei (UNIFSA) i gränsområdet mellan Sudan och Sydsudan. Mandatförlängningen möjliggör för UNISFA att fortsätta ge stöd till gränsövervakningsmekanismen JBVMM fram till 15 november då det övergripande insatsmandatet går ut och måste omförhandlas. 

Under ett öppet möte på torsdagen återrapporterade missionsledarna Bolivia, Frankrike och Ekvatorialguinea från rådets resa till Demokratiska republiken Kongo (DRK) föregående vecka.

Därefter hölls en briefing följd av konsultationer om situationen i DRK och FN:s insats MONUSCO med utgångspunkt i generalsekreterarens senaste rapport. Rådet briefades av FN-sändebudet Leila Zerrougui samt FN-sändebudet till Stora sjöregionen Said Djinnit. De belyste såväl framstegen i valförberedelserna som de kvarstående humanitära och säkerhetsmässiga utmaningarna. Sverige underströk i sitt inlägg bland annat det brådskande behovet av förtroendebyggande åtgärder inför valet och beklagade de bristande förutsättningarna för kvinnligt deltagande.

På torsdagen hölls också det halvårsvisa mötet om FN:s insats i Västsahara (MINURSO) i form av slutna överläggningar. Fokus för mötet var den senaste rapporten från generalsekreteraren och de planerade återupptagna samtalen. Generalsekreterarens sändebud tillika chef för MINURSO-insatsen Colin Stewart briefade rådet. I sitt inlägg gav Sverige stöd till MINURSO och den FN-ledda politiska processen. Insatsens mandat behöver förlängas innan månadens slut. Resolutionsförhandlingarna förväntas inledas inom kort.

Samma dag publicerades ett tweet av utrikesminister Margot Wallström om MINURSO-mötet.

Direkt efter MINURSO-konsultationerna ägde en kortfattad rådsdiskussion om Syrien rum under dagordningspunkten ”Övriga frågor”, på begäran av Ryssland.