Artikel från Statsrådsberedningen

EU-samarbete och säkerhetsläget kring Östersjön diskuterades vid statsministerns besök i Finland

Publicerad

Frågor som närmare svensk-finskt samarbete inom EU, det arktiska samarbetet och säkerhetsläget kring Östersjön diskuterades vid statsminister Stefan Löfvens möten med Finlands president och statsminister.

  • Statsministern Stefan Löfvens och president Niinistö står i hall och pratar och skrattar. I bakgrunden står en vakt och några andra personer.

    Statsministern Stefan Löfvens möte med president Niinistö präglades av diskussioner om utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.

    Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

  • Stefan Löfven och statsminister Sipilä tar plats vid sina talarstolar.

    I överläggningarna med statsminister Sipilä var det EU-samarbetet och möjligheterna till närmare svensk-finskt samarbete inom EU som främst präglade diskussionen.

    Foto: Statsrådskansliet

Statsminister Stefan Löfven besökte Helsingfors den 28-29 januari 2019. Under vistelsen besökte han både president Sauli Niinistö och statsminister Juha Sipilä.

Diskussionerna med president Niinistö präglades av utrikes- och säkerhetspolitiska frågor som det svensk-finska försvarssamarbetet, det arktiska samarbetet och säkerhetsläget kring Östersjön.

I överläggningarna med statsminister Sipilä var det EU-samarbetet och möjligheterna till närmare svensk-finskt samarbete inom EU som främst präglade diskussionen samt centrala frågor som Brexit, EU:s långtidsbudget, klimat, den inre marknaden och nordiskt samarbete.