Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Den indiske försvarsministern Nirmala Sitharaman besökte Sverige

Publicerad

Den indiske försvarsministern Nirmala Sitharaman besökte den 13 februari Sverige för möten med statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist. Ett av syftena med besöket var att underteckna ett säkerhetsskyddsavtal mellan Sverige och Indien.

 • Hultqvist och Nirmala Sitharaman sitter vid ett bord och signerar avtalet.

  Försvarsminister Peter Hultqvist och Indiens försvarsminister Nirmala Sitharaman undertecknar ett säkerhetsskyddsavtal mellan Sverige och Indien.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Hultqvist och Nirmala Sitharaman skakar hand vid ankomst utomhus.

  Försvarsminister Peter Hultqvist hälsar Indiens försvarsminister Nirmala Sitharaman välkommen när hon besöker Sverige för att underteckna ett avtal mellan Indien och Sverige.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Statsminister Löfven och Nirmala Sitharaman skakar hand utanför ett mötesrum.

  Indiens försvarsminister Nirmala Sitharaman hade också ett möte med statsminister Stefan Löfven.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Ministrarna sitter runt ett bord tillsammans med sina delegationer.

  Statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist i möte med indiska försvarsministern Nirmala Sitharaman inför undertecknandet av säkerhetsskyddsavtalet mellan Sverige och Indien.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Sverige och Indien har sedan 2009 ett samförståndsavtal om samarbete på försvarsområdet och har sedan dess genomfört ett flertal bilaterala möten, senast i december 2018 i New Delhi. I april 2018 tog statsminister Stefan Löfven emot Indiens premiärminister Narendra Modi i Stockholm för att bekräfta ländernas ömsesidiga engagemang och för att gemensamt underteckna en handlingsplan för fortsatt samarbete.

– Avtalet som jag och försvarsminister Nirmala Sitharaman i dag har undertecknat är ett viktigt steg för att fullfölja handlingsplanen om fördjupat samarbete med Indien, säger Peter Hultqvist.

Undertecknandet av säkerhetsskyddsavtalet mellan Sverige och Indien gör det möjligt för länderna att dela säkerhetsskyddsklassificerad information med varandra. Sverige har sedan 50 år tillbaka ingått liknande avtal med drygt 30 länder världen över samt med EU och NATO.