Artikel från Utrikesdepartementet

Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 52

Publicerad

Veckan som gick i säkerhetsrådet: Inga formella möten hölls.
Pressuttalanden om terroristattacker i Afghanistan och Libyen, samt om Guinea-Bissau. Sverige anordnade ett särskilt möte för säkerhetsrådets nuvarande och inkommande medlemmar för att diskutera situationen i Syrien, inklusive situationen i nordöstra Syrien.

Under den sista veckan under Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017–2018 hölls inga formella möten i rådet.

Under onsdagen antogs ett pressuttalande om Afghanistan till fördömande av den terroristattack i huvudstaden Kabul som ägde rum under måndagen och som ledde till att minst 43 människor miste livet.

Läs uttalandet.

Under torsdagen antogs ett pressuttalande om Libyen till fördömande av den terroristattack mot det libyska utrikesministeriet i Tripoli som ägde rum under tisdagen.

Läs uttalandet.

Under torsdagen antogs även ett pressuttalande om Guinea-Bissau i anslutning till föregående veckas briefing (se veckobrev 51). Genom uttalandet beklagar säkerhetsrådet att planerade parlamentsval skjutits upp och understryker att de kan genomföras enligt den nya tidplanen.

Läs uttalandet. 

På fredagen anordnade Sverige ett särskilt möte för säkerhetsrådets nuvarande och inkommande medlemmar för att diskutera situationen i Syrien, inklusive situationen i nordöstra Syrien. Mötet hölls på Sveriges FN-representation i New York. Utrikesminister Margot Wallström gjorde ett uttalande som publicerades i anslutning till mötet.

Läs uttalandet.  

Artikel: Läs den sammanfattande artikel med tio punkter om Sveriges medlemskap i säkerhetsrådet.