Fem frågor till EU-ministern

Vilka är EU:s största utmaningar? Och vilka frågor inom EU-samarbetet är viktigast för Sverige just nu? Här ger EU-minister Hans Dahlgren sin syn på saken och svarar på ytterligare frågor.

Porträttbild av EU-minister Hans Dahlgren
EU-minister Hans Dahlgren. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Du har en gedigen erfarenhet som politisk tjänsteman. Hur känns det att ha blivit EU-minister?

– Det känns spännande och speciellt att få axla detta ansvar – särskilt nu när det är en så avgörande tid i EU-samarbetet.

Hur har den första tiden som EU-minister varit?

– Den första tiden har verkligen varit händelserik, inte minst i brexit-frågan där klockan tickar och risken ökar för att britterna kraschar ut ur EU.

Vilka frågor inom EU-samarbetet tycker du är viktigast för Sverige just nu?

– De grundläggande värderingsfrågorna. Med en högerextremism som är på väg att breda ut sig behöver Sverige ett Europa som fokuserar på det allra viktigaste – som försvarar demokratin, tar krafttag för jobb och tillväxt, och som bekämpar klimathotet.

Vad är utmaningarna för att få genomslag för Sveriges hållning i de frågorna?

– Att det finns länder i Europa där utvecklingen går åt fel håll, men det är också därför som vi i Sverige måste arbeta ihop med likasinnade länder för att anta framtidens utmaningar när det gäller jobb och klimat. Men också i att stå upp för alla människors lika värde.

Vilka är de största utmaningarna för EU som du ser det?

– Jag ser mest möjligheter med det europeiska samarbetet! Vi har goda förutsättningar att skapa fler jobb, justa jobb med rättvisa villkor. Detta är en utmaning som vi behöver ta tag i!

Genvägar