Artikel från Statsrådsberedningen

Förlängning till 31 oktober för Storbritannien

Publicerad

På ett extrainsatt toppmöte 10 april beslutade stats- och regeringscheferna att förlänga Storbritanniens förhandlingsperiod. Landet har därmed till och med 31 oktober på sig att godkänna utträdesavtalet.

- Det har varit en lång kväll. När vi gick in i mötet riskerade vi en situation där Storbritannien skulle lämna EU utan överenskommelse – alltså under oordnade former – inom mindre än 54 timmar, sade statsminister Stefan Löfven efter mötet.

Statsminister Stefan Löfven fortsatte:

- Den situationen har vi nu kunnat undvika med den överenskommelse som nåtts. Överenskommelsen innebär att vi ger Storbritannien en förlängning till 31 oktober och att en utvärdering görs i samband med Europeiska rådets möte i juni.

Val till EU-parlamentet om landet är med i EU

EU-ledarna har gått med på att skjuta upp Storbritanniens utträde ur EU för att Storbritannien ska kunna godkänna utträdesavtalet. Om avtalet godkänns tidigare lämnar landet EU följande månad.

Europeiska rådet betonar att förlängningen inte ska påverka arbetet i EU-institutionerna. Om Storbritannien fortfarande är med i EU 23–26 maj måste landet arrangera val till Europaparlamentet.

Statsminister Stefan Löfven företrädde Sverige på mötet i Bryssel.

 

Statsminister Stefan Löfven
EU:s stats- och regeringschefer gav den 10 april Storbritannien ytterligare tidsfrist att godkänna avtalet om utträde från EU. Foto: Europeiska rådet