Ann Linde har bytt ansvarsområde, från den 10 september 2019 är hon utrikesminister.

Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor

-

EU- och handelsminister

-
Artikel från Utrikesdepartementet

Hannovermässan bidrar till fördjupat innovationspartnerskap mellan Sverige och Tyskland

Publicerad

Hannovermässan, som pågår 31 mars-5 april, är världens största mässa för automatisering, robotisering, digitalisering och så kallad smart industri med cirka 6 500 utställare, 220 000 besökare och bevakas av 2 500 journalister från hela världen. Sverige är officiellt partnerland och 160 svenska finns på plats.

 • Ann Linde står på en scen och talar.

  Ann Linde, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, talar på Hannovermässan.

  Foto: Hannover Messe

 • Angela Merkel och Stefan Löfven skrattar tillsammans med andra besökare på Hannovermässan.

  Tysklands förbundskansler Angela Merkel tillsammans med statsminister Stefan Löfven.

  Foto: Hannover Messe

 • Angela Merkel och Stefan Löfven poserar tillsammans på scen.

  Tysklands förbundskansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven på scenen under Hannovermässan.

  Foto: Hannover Messe

 • Angela Merker och Stefan Löfven sitter bredvid varandra och skriver under ett avtal.

  Tysklands förbundskansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven undertecknar ett avtal om fördjupat samarbete.

  Foto: Hannover Messe

 • Dansaren och koreografen Fredrik "Brenke" Rydman dansar tillsammans med en ABB-robot.

  Dansaren och koreografen Fredrik "Brenke" Rydman utförde en "pas-de-deux" tillsammans med en ABB-robot under invigningen av mässan.

  Foto: Hannover Messe

 • Loreen sjunger på scenen under invigningen av Hannovermässan, med dansare i bakgrunden.

  Svenska artisten Loreen framförde sin hit "Euphoria" tillsammans med dansare från Hannover.

  Foto: Hannover Messe

Svenska företag av varierande storlek deltar i mässan, allt från platinumföretag som ABB, Ericsson, SKF, Combient och TetraPak, ned till små innovativa start-ups- och scaleups-företag. Syftet med mässan är att visa upp svensk innovationskraft, främja Sverigebilden och att ge små och stora företag möjlighet att knyta kontakter med varandra för framtida, internationella samarbeten.

Sweden Co-Lab – samarbete och innovation

Business Sweden genomför projektet under regeringens uppdrag i samarbete med Utrikesdepartementet, ambassaden i Berlin och andra partner, såsom Vinnova och Energimyndigheten. Mottot ”Co-Lab” symboliserar att samarbete och experimentlusta är god grogrund för framtida innovationer och en förklaring till varför Sverige ligger i teknologisk framkant.

Den svenska paviljongen följer mottot och är byggd som en öppen mötesplats med företag och flera scener för parallella utbyten och samtal. Här framträder fler än 150 talare under veckan.

Statsminister Löfven och förbundskansler Merkel invigde mässan

Den 31 mars invigdes mässan av statsminister Stefan Löfven och förbundskansler Angela Merkel. Statsministern knöt an till Co-Lab i sitt tal och betonade vikten av samarbete i en snabbt föränderlig värld. Förbundskanslern menade att det var hög tid att blicka norrut och hon gladdes åt att få hälsa Sverige välkommet som partnerland på industrimässan i Hannover.

Invigningen innehöll en show, bland annat med en suggestivt vacker ”pas-de-deux” från ”Våroffer” mellan dansaren och koreografen Fredrik ”Benke” Rydman och en ABB-robot. Artisten Loreen framförde ”Euphoria” med unga dansare från Hannover.

Fördjupat innovationspartnerskap mellan Sverige och Tyskland

Den svenska paviljongen invigdes den 1 april av statsminister Löfven och förbundskansler Merkel. Ett fördjupat samarbetspartnerskap undertecknades för att främja innovationer länderna emellan.

– Hannovermässan är en fantastisk plattform för svenska företag och regioner att marknadsföra sig internationellt och i Tyskland, som är Sveriges största exportmarknad, menade utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Ann Linde.

Stort antal svenska regeringsföreträdare på mässan i Hannover

Utöver Stefan Löfven och Ann Linde, deltar även näringsminister Ibrahim Baylan, Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister samt statssekreterare Niklas Johansson.

Den 4 april inviger Anders Ygeman ”WomenPower”, mässans stora satsning på jämställdhet och som syftar till att få in fler kvinnor i en mansdominerad teknikbransch. Tema är “Let’s get loud – Women in Industry, Empower – Create – Succeed”.