Artikel från Statsrådsberedningen

EU-minister Hans Dahlgren medverkar på Europadagen

Publicerad

På torsdag den 9 maj uppmärksammas Europadagen runt om i Europa. Ett tillfälle att bland annat diskutera viktiga framtidsfrågor för hela EU. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren medverkar på olika evenemang under dagen.

Arkiverade filmer finns hos Riksarkivet

Här fanns tidigare en film publicerad. Filmer sparas vanligtvis i sex månader på regeringen.se. Därefter arkiveras de hos Riksarkivet. Om du vill se filmen vänligen vänd dig till Riksarkivet. Filmer som producerats efter januari 2019 finns också tillgängliga på Regeringskansliets Youtubekanal.

Förutom firandet av sammanhållningen och freden så står även viktiga framtidsfrågor i fokus när Europadagen uppmärksammas. I klippet här ovan berättar EU-minister Hans Dahlgren om vilka framtidsfrågor för hela EU som han ser som de viktigaste, och vad Sverige kan bidra med i dessa. Han ger också sin syn på varför EU är viktigt.

Följ Europadagen på plats eller digitalt

Du som befinner dig i Stockholm kan träffa medverkande organisationer, EU-medlemsländers ambassader och lyssna till korta framträdanden på Stockholms Centralstation under hela dagen. Mer om aktiviteterna på Centralstationen hittar du i programmet här intill. EU-ministern håller ett anförande där klockan 08.30. 

Under rubriken ”EU:s framtid – vägval och möjligheter” deltar Hans Dahlgren också i ett panelsamtal på Europahuset (Regeringsgatan 65) klockan 12.00-12.45. Arrangör är Regeringskansliet och Sieps. I Europahuset hålls flera seminarier med fokus på EU och dess framtid under dagen. Hela programmet finns i faktarutan här intill.

Hans Dahlgren deltar även i ett modererat samtal (på engelska) tillsammans med EU-kommissionär Cecilia Malmström på Stockholms universitet klockan 17.00-18.00. 

Mer om eventet på Utrikespolitiska föreningens Facebooksida

EU-ministern kommer under dagen även att göra skolbesök.

Du kan också vara med digitalt under Europadagen under hashtaggarna #Europadagen och #SverigeiEU. 

Programmen för Europadagen

Här hittar du de två programmen för Europadagen 2019. SVT Forum sänder direkt från Europahuset klockan 10.30–11.45 samt klockan 15.00–16.00. Du kan också följa seminarierna på EU-kommissionens Facebooksida klockan 12.00–14.45.

Europadagen

Europadagen den 9 maj uppmärksammas i hela Europa. I fokus för firandet står sammanhållningen och freden. EU är ju i grunden ett fredsprojekt. Den 9 maj 1950 lade den franske utrikesministern Robert Schuman fram en plan som handlade om att Frankrike och Tyskland skulle samarbeta i produktionen av kol och stål, ett samarbete som andra länder i Europa välkomnades att delta i. Syftet var att bygga upp industrin efter andra världskriget och hindra militär upprustning. Detta blev startskottet för dagens EU.