Ann Linde har bytt ansvarsområde, från den 10 september 2019 är hon utrikesminister.

Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor

-

EU- och handelsminister

-
Artikel från Utrikesdepartementet

Handelsrelationen mellan EU och USA på utrikesrådet

Publicerad

Handelsrelationen mellan EU och USA stod högt på dagordningen när utrikeshandelsminister Ann Linde träffade sina EU-kollegor den 27 maj. Handelsministrarna diskuterade också moderniseringen av världshandelsorganisationen WTO.

Handelsrelationen mellan EU och USA

Den amerikanska administrationen har meddelat att USA kan komma att införa tullar på motorfordon och fordonsdelar från EU om inte en förhandlad lösning kan nås, vilket stod i fokus för handelsministrarnas diskussion.

- Förhandlingarna mellan USA och EU måste inledas snarast möjligt. Ett beslut om att införa tullar skulle ha negativa effekter på europeisk och svensk industri. Att vi får till ett avtal med USA är viktigt för då blir det inga biltullar, säger Ann Linde.  

Ministerrådet beslutade den 15 april att EU ska inleda förhandlingar med USA om eliminering av industritullar och ett avtal om bedömning av överensstämmelse.

Modernisering av WTO

- Vi diskuterade också moderniseringen av WTO. I tider av handelskonflikter, nya tullar och ökad protektionism är det viktigt med en väl fungerande världshandelsorganisation, säger Ann Linde.

Den 18 september lade EU fram förslag på hur världshandels-organisationen WTO kan moderniseras. Det handlar bland annat om en förändring av reglerna för hur tvister ska lösas och ökad transparens i WTO-systemet. Diskussionen om ett modernare WTO har varit uppe på många rådsmöten mellan handelsministrarna.

- På det här mötet diskuterade vi hur en interimslösning skulle kunna se ut om förhandlingarna kraschar, vilket de riskerar att göra. Interimslösningen går ut på att EU ska göra avtal med varje enskilt land. Det är inte optimalt men det handlar om att ha någon slags tvistelösning tills vi kommer överens om ett bättre system, säger utrikeshandelsminister Ann Linde, som representerade Sverige på mötet i Bryssel.

I samband med mötet deltog Ann Linde också i ministerrådet för konkurrenskraft.

Producerat av EU-representationen

Rumänska ordförandeskapet

Fakta: Ministerrådet

  • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
  • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
  • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
  • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
  • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.