Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-

Östliga partnerskapet på utrikesministermöte

Publicerad

Utrikesministrarna inledde majmötet med att uppmärksamma att det Östliga partnerskapet bildades för tio år sedan. Situationen i Libyen och Sahel var två andra frågor på dagordningen när utrikesminister Margot Wallström träffade sina utrikesministerkollegor 13–14 maj.

Östliga partnerskapet tio år

-Vi tycker att samarbetet inom det Östliga partnerskapet är en framgång på många sätt. Samarbetet driver på reformansträngningar inom olika områden, till exempel mänskliga rättigheter, men mycket arbete återstår. Det ger också unga människor hopp för framtiden, till exempel ett hägrande EU-medlemskap, sade utrikesminister Margot Wallström efter mötet.

Det är nu tio år sedan det Östliga partnerskapet bildades. Östliga partnerskapet är en del av EU:s grannskapspolitik och spelar en central roll i att fördjupa EU:s relationer med sex länder i Östeuropa och Södra Kaukasus. I samband med mötet uppmärksammade utrikesministrarna det tioåriga samarbetet med ett ministermöte.

Libyen och Sahel

Utrikesministrarna diskuterade också utvecklingen av situationen i Libyen som eskalerat militärt den senaste tiden.

Inför ett gemensamt möte med utrikesministrarna från Sahelländerna (Burkina Faso, Mail, Mauretanien, Niger och Tchad) behandlade utrikesministrarna också situationen i regionen.

Utrikesminister Margot Wallström representerade Sverige på mötet i Bryssel.

Producerat av EU-representationen

Rumänska ordförandeskapet

Fakta: Ministerrådet

  • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
  • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
  • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
  • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
  • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.