Peter Hultqvist avtackade Maliveteraner

Publicerad

Torsdagen den 13 juni deltog försvarsminister Peter Hultqvist i en ceremoni för att tilldela medaljer till de svenska soldater som kommit hem efter tjänstgöring i FN-insatsen Minusma (Mali 09).

Peter Hultqvist tackar veteraner under ceremoni.
Den 13 juni deltog försvarsminister Peter Hultqvist vid medaljeringsceremoni för hemkommande soldater och officerare ur Mali09. Förbandet har i huvudsak utgjorts av personal ur Skaraborgs regemente, P 4. Foto: Anders Eriksson/Regeringskansliet

- Det svenska deltagandet i internationella operationer bidrar till fred och säkerhet globalt liksom till vår nationella förmåga De insatser som svenska soldater gör bidrar till ökad säkerhet och förebygger konflikter och bidrar därmed till ökad säkerhet såväl i Mali som här hemma i Sverige, sa försvarsminister Peter Hultqvist till soldaterna.

Mali 09 har bestått av soldater från Skaraborgs regemente, P 4 i Västergötland som också kommer att vara ansvariga för Mali 10 som från och med nu kommer att ta över arbetsuppgifterna i Mali.

Sverige bidrar sedan 2014 med ett underrättelseförband i Mali som arbetar med att stödja FN och den maliska regeringen genom att kartlägga, samla in och delge information om konflikten och väpnade grupper i området.