Artikel från Statsrådsberedningen

Statsminister Stefan Löfven tog emot Sydkoreas president Moon Jae-in för bilaterala samtal

Publicerad

I samband med statsbesök av Republiken Koreas president Moon Jae-in, för att fira 60 år av diplomatiska relationer, tog statsminister Stefan Löfven den 15 juni emot president Moon för bilaterala samtal i Saltsjöbaden.

 • Statsminister Stefan Löfven och Sydkoreas president Moon Jae-in under en pressträff.

  Statsminister Stefan Löfven och Sydkoreas president Moon Jae-in under en pressträff.

  Foto: Nils Petter Nilsson/Regeringskansliet

 • Statsbesök av Sydkora

  Statsminster Stefan Löfven och Sydkoreas President Moon Jae-in på Grand Hotel, Saltsjöbaden. I bild även den sydkoreanska delegationen samt bland andra näringsminister Ibrahim Baylan, utrikesminister Margot Wallström, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och utrikeshandelsminister Ann Linde.

  Foto: Nils Petter Nilsson/Regeringskansliet

 • Samarbetsavtal undetecknas.

  Statsminister Stefan Löfven och president Moon samtalade bland annat om den goda potentialen för att ytterligare stärka handel, investeringar och innovationssamarbete, och översåg undertecknande av samarbetsavtal om bland annat ekonomisk utveckling, innovation och startup-företag.

  Foto: Nils Petter Nilsson/Regerinskansliet

 • Statsminister Stefan Löfven och Sydkoreas President Moon Jae-in

  Statsminister Stefan Löfven och Sydkoreas President Moon Jae-in i samtal, bland annat om den svenska modellen, i Saltsjöbaden.

  Foto: Nils Petter Nilsson/Regeringskansliet

President Moon är särskilt intresserad av Sveriges arbete med arbetsmarknads- och välfärdsfrågor. Statsministern informerade därför under överläggningarna om Saltsjöbadsavtalet – arbetsmarknadsavtalet som slöts 1938 – och den svenska modellen med utgångspunkt i social dialog och jämställdhet.

De samtalade även om den goda potentialen för att ytterligare stärka handel, investeringar och innovationssamarbete, och översåg undertecknande av samarbetsavtal om bland annat ekonomisk utveckling, innovation och startup-företag.

Utrikes- och säkerhetspolitik berördes också, inklusive multilateralt samarbete, klimatfrågor och demokrati och mänskliga rättigheter. Situationen på Koreanska halvön diskuterades, med särskilt fokus på samarbetet för att bidraga till kärnvapennedrustning och en fredlig lösning.