Artikel från Statsrådsberedningen

Överenskommelse i Europeiska rådet om topposter

Publicerad

På ett extra långt möte beslutade EU-ländernas stats- och regeringschefer på tisdagen om fördelningen av topposter i EU. De föreslår att Ursula von der Leyen från Tyskland blir EU-kommissionens ordförande.

– Nu har vi då äntligen enats om vilka personer som vi vill se på EU:s ledande poster. Det har varit ett väldigt långt möte med intensiva diskussioner. Ingen har fått allt utan det har varit ett givande och tagande för att kunna få något som alla kan ställa sig bakom. Vi behöver handlingskraftiga institutioner och det är viktigt att se till helheten här, både vad det gäller till exempel jämställdhet och geografisk balans, kommenterade statsminister Stefan Löfven efter mötet.

– Det är bra att vi nu för första gången föreslår två kvinnor på topposter i EU, det är ett framsteg för jämställdheten i EU, sade statsministern vidare.

Europeiska rådet:

  • föreslår Ursula von der Leyen, Tyskland, till EU-kommissionens ordförande
  • väljer Charles Michel, Belgien, till Europeiska rådets ordförande.
  • anser att Josep Borrell Fontelles, Spanien, är en lämplig kandidat till posten som EU:s höga representant för utrikes och säkerhetsfrågor.
  • anser att Christine Lagarde, Frankrike, är en lämplig kandidat till posten som Europeiska centralbankens ordförande.

Europaparlamentet väljer sin talman den 3 juli. Den nya talmannen tillträder direkt.

Europaparlamentet måste godkänna den nya ordföranden för EU-kommissionen. Omröstningen är planerad till mitten av juli. Sedan kommer EU-kommissionens nya ordförande, tillsammans med varje lands stats- och regeringschef, att ta fram ett förslag på en ny EU-kommission som kan börja den 1 november.

Europeiska rådets nya ordförande tillträder den 1 december.

Producerat av EU-representationen

Sveriges arbete i Europeiska rådet

Europeiska rådet beslutar om EU:s allmänna politiska riktlinjer och prioriteringar.

Fakta: Europeiska rådet

  • Bestämmer den övergripande inriktningen på EU:s politik.
  • Består av EU-ländernas stats- och regeringschefer.
  • Har toppmöten i Bryssel fyra gånger per år.
  • Har ingen lagstiftande funktion.
  • Leds av ordförande Charles Michel.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.