Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Artikel från Statsrådsberedningen

Hållbarhet och klimat i fokus på nordiskt statsministermöte

Publicerad

Hållbarhet, samarbete, värderingar och säkerhet var i fokus för statsminister Stefan Löfven när han träffade sina nordiska kollegor och Tysklands förbundskansler Angela Merkel på Island under det årliga informella nordiska sommarmötet.

  • De nordiska statsministrarna står bredvid varandra utomhus.

    På mötet den 20 augusti skrev de nordiska statsministrarna under en deklaration tillsammans med en grupp nordiska företag som hade tagit initiativ till att skapa hållbara affärslösningar i Norden.

    Foto: Regeringskansliet

  • ministrarna står bredvid varandra utomhus

    Från vänster till höger: Mette Frederiksen, Danmarks statsminister, Antti Rinne, Finlands statsminister, Stefan Löfven, Sveriges statsminister, Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, Katrín Jakobsdóttir, Islands statsminister och Erna Solberg, Norges statsminister.

    Foto: Regeringskansliet

Den 20 augusti samlades de nordiska statsministrarna i Reykjavik för det årliga informella nordiska sommarmötet. Island, som i år är ordförande för det nordiska samarbetet, stod värd för mötet och på agendan fanns utveckling av den nordiska regionen, klimat, hållbar utveckling och säkerhetspolitik.

− Vi värderar det nordiska samarbetet – det är viktigt för Sverige och för vår region, säger statsminister Stefan Löfven.

Statsministrarna hade en arbetslunch tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Samtalen kretsade bland annat kring klimatfrågor, värderingar och det globala världsläget.

− Vi pratade om vikten av omställning för att klara flera av våra största utmaningar, som klimatförändringar och ökade klyftor i samhället, säger Stefan Löfven.

Deklaration om hållbara affärslösningar i Norden

Under mötet skrev de nordiska statsministrarna också under en deklaration tillsammans med en grupp nordiska företag som hade tagit initiativ till att skapa hållbara affärslösningar i Norden.

− Klimat och hållbarhet är centrala frågor för dagens utmaningar där de nordiska länderna har mycket att bidra med. Vi behöver samarbeta mer mellan stat och näringsliv och bli bättre på att visa på nya innovativa och hållbara lösningar, kommenterar statsminister Stefan Löfven.

Besök på kraftverket Hellisheiðarvirkjun

Dagen före sommarmötet, den 19 augusti, besökte statsminister Stefan Löfven tillsammans med sin isländska statsministerkollega Katrín Jakobsdottír kraftverket Hellisheiðarvirkjun utanför Reykjavik för att bland annat titta på projektet med att fånga in och lagra koldioxid, ”CarbFix”. De två regeringscheferna hade även ett bilateralt möte där de bland annat talade om regionalt samarbete och klimatfrågor.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.