Artikel från Socialdepartementet

Svensk delegation på plats när Europas nya WHO-direktör nomineras

Publicerad

WHO:s regionkommitté för Europa pågår 16-19 september i Köpenhamn och under årets möte ska en ny WHO-direktör för Europa nomineras. Från Sverige deltar representanter för Socialdepartementet, Folkhälsomyndigheten, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Socialstyrelsen.

WHO:s regionkommitté för Europa är WHO:s beslutande organ i den europeiska regionen. Regionkommittén sammanträder under fyra dagar i september varje år och består av företrädare från varje medlemsstat i regionen, vilken sträcker sig fram till Kinas gräns - totalt 53 länder. Under sammanträdena går man bland annat igenom den regionala politiken och diskuterar den föreslagna programbudgeten. Vid årets möte i Köpenhamn kommer dessutom en ny regiondirektör att nomineras, de senaste 10 åren har Zsusanna Jakab från Ungern haft den posten. Röstningen sker genom sluten omröstning på plats i Köpenhamn den 17 september, den föreslagna kandidaten väljs sedan officiellt in vid WHO:s nästa styrelsemöte i februari.

Anförande om sexuell och reproduktiv hälsa

Den svenska delegationen består av personer från Socialdepartementet, Folkhälsomyndigheten, SKL och Socialstyrelsen. Delegationen leds av Socialstyrelsens Generaldirektör Olivia Wigzell. Sverige kommer hålla en mängd anföranden, bland annat i anslutning till en presentation av en rapport om Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) där Sverige understryker hur viktig denna fråga är. Vidare är Ola Rosling inbjuden som huvudtalare.

Generaldirektören för WHO, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, kommer att delta i mötet och hålla ett tal. Samtidigt som Regionkommittén befinner sig socialminister Lena Hallengren i Köpenhamn och kommer att träffa Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus för en lunch tillsammans med de svenska och danska Kronprinsessparen.

Genväg