Arbete mot diskriminering och matchning på arbetsmarknaden på EU-möte

Publicerad

På mötet i EU:s råd för sysselsättning och sociala frågor 24 oktober i Luxemburg diskuterade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen EU:s arbete mot diskriminering med sina kollegor från EU:s medlemsländer. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark diskuterade matchning på arbetsmarknaden med EU-kollegorna.

Mötessalen i Luxemburg
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation, representerade Sverige på mötet i Luxemburg. Foto: Europeiska unionens råd

Arbete mot diskriminering

EU:s ministrar med ansvar för arbetet mot diskriminering hade en riktlinjedebatt om vad medlemsländerna tycker att EU ska göra på antidiskrimineringsområdet. De debatterade frågan mot bakgrund av det låsta läget i förhandlingarna om förslaget om ett likabehandlingsdirektiv.

– År 2019 är det fortfarande tillåtet med diskriminering i EU för de länder som inte har en egen diskrimineringslagstiftning. Människor kan avvisas från restauranger, nekas försäkringar eller diskrimineras när de ska hyra en lägenhet, helt lagligt och utan några som helst konsekvenser. Det behövs ett stärkt skydd mot diskriminering i EU, sa jämställdhetsminister Åsa Lindhagen efter mötet.

Arbetsliv i förändring

På mötet diskuterade arbetsmarknadsministrarna hur man bättre kan matcha arbetskraftens kompetens med arbetsmarknadens behov.

– När det gäller hur vi ska kunna matcha arbetskraftens kompetens mot de nya jobb som växer fram i ekonomin så har vi jättemycket att lära av varandra mellan de europeiska länderna. När arbetsmarknaden förändras och jobben förändras behöver vi se till att människor kan ställa om, kommenterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Välfärdsekonomi

Ministrarna antog också slutsatser om välfärdsekonomi.

Pressmeddelande: Rådet antar slutsatser om välfärdsekonomi

Finländska ordförandeskapet

Mer om arbetet i EU:s råd för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor (EPSCO)

Mer om mötet 24 oktober