Säkerheten i Östersjöregionen på internationell konferens i Riga

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist medverkade på Rigakonferensen i Lettland den 11–12 oktober. Rigakonferensen genomförs årligen för att diskutera aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.

Försvarsminister Peter Hultqvist tillsammansmed Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer och Lettlands försvarsminister Artis Pabriks på scen under paneldiskussion.
Försvarsminister Peter Hultqvist tillsammansmed Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer och Lettlands försvarsminister Artis Pabriks under Rigakonferensen. Foto: Toni Eriksson/Regeringskansliet

Årets Rigakonferens invigdes den 11 oktober av den lettiske premiärministern Krišjānis Kariņš. Under konferensen diskuterades bland annat ekonomiska möjligheter i relation till klimat- och säkerhetsrisker gällande Arktisområdet samt europeisk försvarspolitik och hur den digitala utvecklingen påverkar de politiska beslutsprocesserna. På agendan stod också de förändrade politiska och ekonomiska förutsättningar i världen som skapats mot bakgrund av Kinas och Indiens ökande inflytande.

Peter Hultqvist deltog tillsammans med Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer och Lettlands försvarsminister Artis Pabriks i en diskussion om säkerhetsläget i denna del av Europa, nationellt försvar och betydelsen av Nato och dess partnerländer för säkerheten i Östersjöregionen. Hultqvist höll även bilaterala samtal med den lettiske försvarsministern.

Rigakonferensen har genomförts sedan 2006 och är ett tillfälle för beslutsfattare från olika länder att diskutera säkerhets- och försvarspolitik med experter, diplomater, journalister, akademiker och representanter från näringsliv.