Artikel

Sudan, Persiska viken och Afghanistan på utrikesministermöte

Publicerad

Situationen i Sudan, EU:s roll i Afghanistan och den regionala säkerheten i Persiska viken och Iran var några ämnen som utrikesminister Ann Linde diskuterade med sina EU-kollegor 11 november i Bryssel. Utrikesministrarna inledde mötet med att ta upp aktuella frågor som situationen i Venezuela, Turkiets borrningar efter olja utanför Cypern och Kina.

EU:s engagemang i Afghanistan

Utrikesministrarna inledde mötet med en diskussion om EU:s engagemang i Afghanistan.

- EU har en viktig roll som partner till Afghanistan, i fredsarbetet i landet och inte minst för att värna mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet, sa utrikesminister Ann Linde efter mötet.

Regional säkerhet i Persiska viken

Utrikesministrarna tog även upp situationen i Persiska viken och i Iran.

- Vi har idag upprepat uppmaningen till länderna i regionen att arbeta med dialog och återhållsamhet, för att minska spänningar mellan regionala aktörer, sa utrikesminister Ann Linde efter mötet.

Situationen i Sudan

Utrikesministrarna tog även upp gemensamma budskap inför lunchdiskussionen med Sudans premiärminister Abdalla Hamdok.

- EU stödjer Sudnas civila övergångsregering, både med politisk dialog och finansiellt, kommenterade utrikesminister Ann Linde.

 

Producerat av EU-representationen

Finländska ordförandeskapet

Mer om mötet i utrikesrådet 11 november

Mer om arbetet i EU:s råd för utrikesfrågor, FAC

Ministerrådet

Ministerrådet stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Mer om Sveriges arbete i EU

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.