Artikel

Mänskliga rättigheter och EU:s relation med Afrika på utrikesministermöte

Publicerad

Utrikesministrarna diskuterade mänskliga rättigheter och relationen mellan EU och Afrika när de möttes i Bryssel 9 december. Utrikesminister Ann Linde presenterade också förslag om att EU ska arbeta mer för att stärka kvinnors och flickors rättigheter.

EU:s relation med Afrika

- Idag på mötet hade vi väldigt bra diskussioner om EU-Afrikarelationen, kommenterade utrikesminister Ann Linde den första punkten på dagordningen och fortsatte: 

- Det är många saker som händer nu och i flera regioner, Sahel, Sudan och Libyen. Vi är alla angelägna om att EU-Afrikarelationen handlar om mer än migration, som klimat, jobb, ungdomar och investeringar.

Utrikesministrarna inledde mötet med en bred diskussion om EU:s relation med Afrika. Bakgrunden till diskussionen är att EU och Afrikanska unionen ska ha ett ministermöte i början av nästa år samt ett toppmöte i slutet av nästa år.

Mänskliga rättigheter

Inför internationella dagen för mänskliga rättigheter 10 december hade utrikesministrarna en diskussion om hur EU kan skydda och stärka de mänskliga rättigheterna i världen.

- Vi diskuterade även mänskliga rättigheter där vi nu har fått en gemensam syn på att vi ska inrätta en sanktionsregim när det gäller mänskliga rättigheter. Vi pratade inte om detaljer, men kom vi överens om att införa sanktioner vid brott mot mänskliga rättigheter, sa utrikesminister Ann Linde efter mötet.

På mötet presenterade utrikesminister Ann Linde, tillsammans med sin franska kollega, förslag på hur EU bör arbeta för att stärka kvinnors och flickors rättigheter.

 

Ann Linde
Utrikesminister Ann Linde företrädde Sverige när EU-ländernas utrikesministrar träffades i Bryssel 9 december. EU:s relation med Afrika och mänskliga rättigheter stod i fokus på mötet. Foto: Sveriges EU-representation

Producerat av EU-representationen

Finländska ordförandeskapet

Mer om utrikesrådets möte 9 december

Mer om arbetet i EU:s råd för utrikesfrågor, FAC

Fakta: Ministerrådet

  • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
  • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
  • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
  • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
  • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Ministerrådet

Ministerrådet stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.