Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Peter Hultqvist i möte med USA:s och Finlands försvarsministrar

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist mötte den 10 december den amerikanske försvarsministern Mark Esper och Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen i Washington. Syftet med mötet var att diskutera gemensamma strategiska försvarssamarbeten mellan länderna.

Den amerikanske försvarsministern Mark Esper mötte försvarsminister Peter Hultqvist och den finske försvarsministern Antti Kaikkonen i Washington.
Den amerikanske försvarsministern Mark Esper mötte försvarsminister Peter Hultqvist och den finske försvarsministern Antti Kaikkonen i Washington. Foto: Toni Eriksson/Regeringskansliet

Under mötet mellan försvarsministrarna diskuterades flera försvarsrelaterade frågor rörande interoperabilitet, relationerna med USA på försvarsområdet och möjligheter att utveckla samarbetet mellan Sverige, Finland och USA ytterligare. Utvecklingen i Ryssland och Kina och säkerhetsläget i Östersjöregionen och i norra Atlanten var också frågor på agendan.

Sverige, Finland och USA undertecknade i maj 2018 en trilateral avsiktsförklaring om fördjupat samarbete rörande bland annat att utveckla samarbetet mellan ländernas försvarsmakter genom gemensamma övningar, materielsamarbete, forskning och utveckling samt samarbete i internationella insatser.

- Det ligger i Sveriges intresse att ha en god relation med USA. Just nu omsätter vi de mål som formulerades i den gemensamma avsiktsförklaringen mellan våra tre länder från 2018 särskilt vad det gäller gemensamma övningar och samarbetet i internationella operationer, säger Peter Hultqvist.

De trilaterala mötet med den amerikanske och finske försvarsministern avslutar en fyradagarsresa som Peter Hultqvist gjort i USA. Under resan har bland annat Hultqvist deltagit vid ett seminarium på Reagan National Defense Forum i Kalifornien och besökt Naval Station Norfolk, där USA:s Andra Flotta är baserad.