Åsa Lindhagen har bytt ansvarsområde, från den 5 februari är hon finansmarknadsminister och biträdande finansminister.
Jämställdhet och tillgång till läkemedel på EU-möte
Publicerad
Jämställdhet, bättre tillgång till läkemedel och EU:s nya arbetsmiljöstrategi var på agendan när jämställdhetsministrarna, socialministrarna och arbetsmarknadsministrarna möttes i Bryssel 9–10 december.


Europeisk läkemedelspolicy
Socialministrarna diskuterade förbättrad tillgång till läkemedel och vilka utmaningarna som det europeiska läkemedelssystemet har att vänta sig.
- Nederländerna har lagt fram ett initiativ till en strategi och tidsplan för hur vi gemensamt kan arbeta med läkemedelsfrågan och detta engagerade medlemsländerna, sa socialminister Lena Hallengren efter mötet.
- Vi ser gärna att EU engagerar sig i frågan när det handlar om läkemedelsbrist, sa socialminister Lena Hallengren också
Framtida jämställdhetspolitik
Jämställdhetsministrarna antog rådsslutsatser om jämställda ekonomier och höll en diskussion om framtidens jämställdhet i EU.
-För Sveriges del är det viktigt att vi har höga jämställdhetsambitioner och att jämställdheten i EU går framåt, sa jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation Åsa Lindhagen efter mötet
Arbetsmiljö
Ministrarna antog rådsslutsatser om EU:s nya arbetsmiljöstrategi. Slutsatserna tar upp genusperspektivet i arbetsmiljöarbetet, arbetsmiljöutmaningar i ett förändrat arbetsliv och psykosocial arbetsmiljö.
Jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation Åsa Lindhagen, socialminister Lena Hallengren och statssekreterare Rasmus Cruce Naeyé representerade Sverige på mötet i Bryssel.
Producerat av EU-representationen
Finländska ordförandeskapet
Mer om mötet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor 9-10 december
Mer om arbetet i rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor
Fakta: Ministerrådet
- Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
- Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
- Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
- Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
- Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.
Ministerrådet
Ministerrådet stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
Så fungerar EU
Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.
Sverige i EU
På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.