Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Försvarsminister Peter Hultqvist besökte Tchad och Mali

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist besökte Tchad och Mali den 19 - 21 januari på inbjudan av Frankrikes försvarsminister Florence Parly. Syftet var att på plats göra gemensamma bedömningar av säkerhetsläget, diskutera gemensamma frågeställningar och besöka operation Barkhane.

 • De svenska och franska försvarsministrarna får en genomgång av situationen runt basen.

  De svenska och franska försvarsministrarna får en genomgång av situationen runt basen i Gao.

  Foto: Veronique Besnard/Franska försvarsministeriet

 • Peter Hultqvist och den franska försvarsministern Florence Parly informeras av en av befälhavarna för den danska truppstyrkan i Operation Barkhane.

  Peter Hultqvist och den franska försvarsministern Florence Parly informeras av en av befälhavarna för den danska truppstyrkan i Operation Barkhane. Danmark stödjer insatsen med transporthelikoptrar.

  Foto:Veronique Besnard /Franska försvarsministeriet

 • Försvarsminister Peter Hultqvist från en briefing om operation Barkhane i insatsområdet.

  Briefing om operation Barkhane i insatsområdet.

  Foto: Henric Arnoldsson/Regeringskansliet

Sverige bidrar sedan 2014 till FN-insatsen Minusma i Mali (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali). Under 2020 kommer den svenska styrkan att ominriktas. Underrättelseinsatsen i Timbuktu avvecklas och ett skyttekompani organiseras i Gao.

Sverige och Frankrike har ett nära och långsiktigt bilateralt samarbete på det försvars- och säkerhetspolitiska området.

- Jag och försvarsminister Parley besökte området av två orsaker; för att få en orientering om den aktuella säkerhetssituationen på plats och utmaningarna i regionen, samt för att diskutera hur vårt samarbete kan utvecklas, säger Peter Hultqvist.

Besöket innehöll möten med bland andra Tchads försvarsminister, Malis president och speciella sändebudet samt styrkechefen  för FN-insatsen Minusma Dennis Gyllensporre. Den franska basen för operation Barkhane i Gao besöktes också, inklusive en helikoptertransport med danska Merlin-helikoptrar ut i insatsområdet.

I Mali deltar också Sverige i EU:s utbildningsinsats EUTM med uppgifter att ge råd till Malis försvarsledning och tillhandahålla utbildning för den maliska försvarsmakten. Insatsen ingår i en långsiktig EU-strategi för hela regionen och syftet är att återställa lag och ordning och neutralisera terrorhot.