Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Artikel från Utrikesdepartementet

Utrikesministrar i möte om Irak

Publicerad

Diskussioner om situationen i Irak dominerade årets första möte i EU:s utrikesråd. EU-ländernas utrikesministrar tog även upp situationen i Libyen. Utrikesminister Ann Linde företrädde Sverige i mötet som hölls i Bryssel den 10 januari.

Ann Linde, utrikesminister, intervjuas i samband med mötet i Bryssel
Utrikesminister Ann Linde företrädde Sverige när EU:s utrikesråd träffades för ett extrainsatt möte 10 januari med anledning av situationen i Irak. Foto: Sveriges EU-representation

- Vi ser mycket allvarligt på situationen i regionen och kommer att arbeta för en nedtrappning och för att hitta politiska lösningar. Att stötta Iraks arbete för stabilitet och återuppbyggnad är mycket viktigt, sa utrikesminister Ann Linde efter mötet.

Utrikesministrarna träffades på eftermiddagen 10 januari på ett extrainsatt möte för att behandla den bekymmersamma situationen i Irak.

Ministrarna tog bland annat upp hur EU kan bidra till att trappa ner spänningarna i regionen. De bekräftade att de står enade bakom fortsatt stöd till återuppbyggnaden av Irak.

Ministrarna fördömde också attacker mot de styrkor som kämpar mot Daesh och förtydligade att denna kamp fortsätter att vara prioriterad för EU.  

Utrikesministrarna behandlade även situationen i Libyen.

Producerat av EU-representationen

Mer om det extrainsatta mötet i EU:s utrikesråd 10 januari

Mer om arbetet i EU:s råd för utrikesfrågor, FAC

Fakta: Ministerrådet

  • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
  • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
  • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
  • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
  • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Ministerrådet

Ministerrådet stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.